Vetopslag bovenbenen

Heb jij last van dikke bovenbenen?

Heb jij last van vetopslag op je bovenbenen en billen? Dan heeft je lichaam vast een hele goede reden waarom het juist daar opgeslagen wordt. Het zijn namelijk je hormonen die bepalen waar je vet opgeslagen wordt. Naast je genetische aanleg (genen worden ook door hormonen aan of uit gezet), zijn er meerdere verstoringen in het lichaam die hier aan ten grondslag liggen. Met alleen minder eten en meer bewegen ben je er helaas niet.  Was het maar waar. Ik zal je hieronder proberen uit te leggen wat er allemaal aan ten grondslag kan liggen en wat je er zelf aan kunt doen.

Vetopslag op je benen door het hormoon oestrogeen

Bij extreme vetopslag op je boven billen of zelfs lipodeem ligt een oestrogeendominantie ten grondslag.  Oestrogenen worden door je eierstokken aangemaakt maar kunnen ook door externe factoren verhoogd worden. Denk hierbij aan de blootstelling van xeno-oestrogenen uit plastic flesjes, cosmetica, schoonmaakmiddelen maar overgewicht zelf zorgt ook voor een verhoging van je oestrogeenspiegel. Door middel van het enzym aromatase wordt testosteron omgezet in oestrogeen. Vaak zie je dan ook dat vrouwen met explosieve bovenbenen geen krachtsporters zijn.

Niet een teveel maar een slechte afbraak van oestrogeen zorgt voor dikke bovenbenen

Maar het grootste probleem van een teveel in oestrogeen is meestal zaak van een slechte afbraak van dit hormoon. Dit hormoon moet in je lever afgebroken worden maar dan heeft de lever wel de juiste cofactoren nodig om dit proces goed te laten verlopen. Dan heb ik het over voldoende B- vitamines ,chlorofyl, magnesium, zink en omega 3 (vette vis). Heb je hier tekorten aan dan wordt het al een lastige klus voor dit orgaan. (anticonceptiepil verbruikt veel B-vitamines) Verder is het goed te weten dat er veel magnesium verloren gaat door granen en frisdrank, vooral cola. Deze mineralen kunnen dan niet meer gebruikt worden voor een goede afbraak van hormonen. Ook stress verbruikt heel veel magnesium

Maar goed, je lever heeft dus de taak een overschot aan hormonen af te breken. Gebeurt dit niet of niet voldoende dan worden deze hormonen weer opgeslagen in het lichaam. Op je bovenbenen dus.

Vrouwen met dikke bovenbenen hebben belang bij een goede darmwerking

Doorgaans hebben vrouwen met royale bovenbenen ook  problemen in de spijsvertering. Niet dagelijks ontlasting of een verstoorde darmflora (microbioom). Wil je dus vetten verbranden juist op je bovenbenen dan zal je ook deze zaken op orde moeten krijgen. Dit betekent in de praktijk: veel vezels 30 tot 40 gram per dag. Veel groenten (500 gr per dag!!!!), zaden, noten en  variatie in voeding. Hoe meer verschillende groentes, hoe meer diversiteit voor je darmbacteriën.

Deze darmbacteriën zijn echt enorm belangrijk.  Zij bepalen waar jij allemaal zin in krijgt. Trek in zoetigheid? Je darmbacteriën sturen je hormonen op weg naar de keuken voor iets lekkers.  Wanneer er een disbalans is tussen je goede en slechte darmbacteriën is het goed te weten dat de slechte bacteriën leven van suikers en afvalstoffen van ongezond voedsel.  Hoe vaker je toegeeft aan een ongezonde hap hoe vaker deze jongens te eten krijgen en hoe groter ze worden. Een zaak dus om zo min mogelijk beschikbaar voedsel voor de slechte bacteriën binnen te krijgen want uiteindelijk leggen ze het loodje. Juist goede bacteriën voeden je darmflora.  Hoe meer je hier van binnenkrijgt, hoe meer de goede bacteriën de overhand krijgen.

Gezonde darmen en de juiste samenstelling van de goede darmbacteriën zijn essentieel voor een goede gezondheid.

Zo zie je maar: afvallen is echt veel meer dan minder eten en meer bewegen.

Hoe kom ik van mijn dikke bovenbenen af?

Wil jij graag van je explosieve bovenbenen af?
Hier volgen wat tips:

  • Doe aan krachttraining. Boost je testosteron en zorg voor spiermassa in je bovenbenen
  • Ga xeno-oestrogenen uit de weg. Kies voor cosmetica en schoonmaakmiddelen op natuurbasis
  • Warm geen eten op in bakjes die niet BPA vrij zijn (denk aan koffie uit plastic bekertjes, maaltijden uit de magnetron)
  • Vul plastic flesjes niet opnieuw, dit geldt ook voor de bidon tijdens het sporten. Schaf een dopper aan die BPA vrij is.
  • Eet groente. Heel veel groente, liefst 500 gr per dag. In bladgroente zit het stofje chlorofyl wat de lever nodig heeft om je oestrogenen het lichaam uit te werken.
  • Zorg dat je volwaardige voeding eet die rijk is aan vitaminen en mineralen. Als je van je bovenbenen af wilt kun je beter voedingsstoffen tellen dan calorieën.
  • Douche koud af of neem een ijsbad. Kou bevordert de doorbloeding van je bovenbenen. Deze is bij lipdeem ook vaak verstoort.
  • Eet maximaal 3 keer per dag en zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Elke keer als je bloedsuikerspiegel piekt geeft dit ook een piek in je oestrogeen huishouding die hierdoor alleen maar hoger wordt.

Vraag jij je misschien af of een hormonale disbalans de reden is van jouw vetopopslag op je bovenbenen? Vraag dan de gratis roadmap aan en ontdek hoe jij 5 tot 10 kilo afvalt in tien weken tijd met de Hormoonbalansmethode. 

Afvallen mockup
Scroll naar boven