Gespecialiseerd in voeding en hormonen met meer diepgang dan een diëtiste
Een vraag die ik ontzettend vaak gesteld krijg: wat moet ik me bij jouw aanpak voorstellen? Hoe ga je te werk en wat kan je verwachten? En natuurlijk wil je dat graag weten, dat begrijp ik. Ik ben geen diëtiste die je adviezen geeft volgens het voedingscentrum maar een specialist die begrijpt welke voeding je moet inzetten om hormonen op de juiste manier te laten samenwerken met elkaar.
Dat heeft niets met een voedsel geloofssysteem te maken, het gaat er puur om wat een individu met overgewicht of hormonale klachten nodig heeft om af te vallen of te herstellen. Pas dan kan je tot resultaten komen en hormonale klachten verminderen.
Misschien ben je op zoek naar een diëtiste omdat je denkt dat je daar aan het juiste adres bent. De medische achtergrond die een diëtiste heeft heb ik ook maar de specifieke kennis waardoor hormonale aandoeningen ontstaan met de daaruit voortvloeiende klachten, heeft een diëtiste doorgaans niet.
Als je deze kennis niet in huis hebt kan je onmogelijk een goed voedingspatroon koppelen aan wat jij nodig bent in jouw situatie. Maar al te vaak spreek ik klanten die bij de diëtiste wegkomen omdat hun klachten zelfs verergerden of stomweg niets opleverden.

Een diëtiste volgt het voedingscentrum en ik deed de Hormoonfactor leefstijl
Ik startte mijn praktijk in 2016 met het Hormoonfactor protocol. Deze aanpak bleek bij veel mensen heel goed te werken. Je brengt je hormonen in balans door minder vaak een beroep te doen op insuline, wat neerkomt op minder koolhydraten eten. Daarnaast was krachttraining die ideale manier om meer spiermassa te kweken waardoor je energieverbranding in rust ook hoog was. Daarnaast was stressmanagement soms nodig als de stresshormonen hun eigen leven gingen leiden.
En dat klopt, het immuunsysteem zal veel minder ontsteking aanmaken als je het hormoonbalansdieet, wat voortkomt uit de Hormoonfactor toepast. Toch is het niet de beslissende factor die bij iedereen resultaat geeft. Veel mensen zijn inmiddels puur en onbewerkt gaan eten, laten suikers achterwege en bewegen meer dan voldoende maar zien geen verbetering in gewicht of andere klachten. Niet bij iedereen werkt deze methode even goed.
Gespecialiseerd in voeding en hormonen met een totaal andere aanpak dan je zou verwachten
Mijn aanpak gaat inmiddels verder dan de hormoonbalansmethode die we nog altijd veel tegenkomen bij andere coaches. Ik merk dat veel mensen tegenwoordig met problemen rondlopen waar het hormoonbalansdieet geen effect meer heeft. Je zou eigenlijk kunnen stellen dat deze mensen volledig in de spaarstand zitten met hun stofwisseling. Dit komt de laatste tijd veel meer voor dan 10 jaar geleden. Dat komt vooral omdat er via internet een dieet of methode gekocht wordt gebaseerd op alleen resultaat, niet gehinderd door enige kennis van systeemwerking op lange termijn.
Een goed voorbeeld hiervan is een methode welke gericht is op koolhydraatarm of veel eiwitten. Het internet staat vol met dit soort informatie over hoe fantastisch de resultaten zijn. Maar schijn bedriegt, want vaak zie ik vrouwen na een aantal maanden helemaal vastlopen. Afvallen lukt niet meer, gejaagdheid en stemmingswisselingen nemen het stokje van ze over. Dit soort populaire diëten trekken je hele hormoonhuishouding omver omdat organen niet normaal hun ding kunnen doen omdat ze belemmerd worden door glucosetekorten en een overschot aan vet en eiwitten.
Als één van de weinigen in Nederland begrijp ik hoe het insuline en bloedsuiker verhaal daadwerkelijk in elkaar steekt. Misschien wel de grootste misser allertijden is dat men denkt dat je dit oplost door alle suiker weg te laten. Het is een klassieke tunnelvisie van coaches die alleen maar de suiker willen zien. Suiker maakt je probleem misschien zichtbaar maar is vaak niet de oorzaak. Gezond afvallen is wat anders dan er maar een dieet tegenaan gooien met gewichtsverlies als resultaat. Als het om afvallen gaat wil je toch ook dat het veilig is wat je doet en dat het je gezondheid op lange termijn niet schaad?
Voeding voor je hormonen
De oplossing lijkt zo gemakkelijk. Als je wilt afvallen dan eet je minder koolhydraten zodat je lichaam zijn eigen vetvoorraden moet aanspreken om hier glucose van te maken met de insteek jou te laten vermageren. Minder suiker en eetmomenten zorgen dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft en dat je minder insuline aanmaakt, want insuline zorgt voor meer vetaanwas.
Helaas werkt deze theorie in het lichaam toch net iets anders. Wat veel deskundigen niet beseffen is dat je lichaam evenveel insuline aanmaakt zonder het eten van suiker als wanneer je dit wel zou eten. Als jij het niet eet maakt je lichaam het zelf wel aan of je dat nu wilt of niet. Hierin verschilt dan ook mijn plan van aanpak. Waar je op internet veelal dezelfde adviezen om de oren geslingerd krijgt (eet minder suiker, eet meer eiwitten, vermijd stress, geen tussendoortjes voor minder insulineaanmaak) zal mijn kijk hierop verrassend voor je zijn. Eet meer fruit en schone koolhydraten, eet wel gezonde tussendoortjes en overdrijf niet met eiwitten en vetten.
Als je van je klachten af wilt zal je moeten kijken naar hoe organen werken en dat ze alleen hun werk kunnen doen als er voldoende glucose in de voeding zit. Je hormonen raken uit balans doordat je organen belemmerd worden in hun natuurlijke werking. Is het teveel gevraagd van onze organen als we van ze verlangen hun te werk doen waarvoor ze in ons lichaam zitten? Als we die organen nou eens de juiste voeding gaan voorschotelen dan lost die hormonale disbalans vanzelf op. Dan zouden we veel sneller van onze klachten en problemen afkomen en op lange termijn gezond blijven.
Een diëtiste is vaak niet gespecialiseerd in hormonen en het oplossen van vrouwenkwaaltjes
Veel vrouwen gaan gebukt onder stress of hebben veel ballen hoog te houden. Een teveel aan stresshormonen is zeker niet goed voor je. Maar stress kan je soms niet even makkelijk aan of uitzetten. Dan heb je niets aan adviezen om stress te vermijden of om wat stekkertjes eruit te trekken. Daarmee gaat de stress schakelaar niet op uit. En als we ook nog verkeerd eten maken we het probleem nog erger. Voor mensen die lijden aan veel stress heb ik een fantastische manier van eten die je veel beter met stress laat omgaan. Kijk daar heb je wat aan.
Stress wordt ook vaak gekoppeld aan gewichtstoename. Ja stresshormonen als cortisol kunnen je dik maken maar minder stresshormonen maken je niet slank. Dat is een van de grote denkfouten. Als we stress achter ons kunnen laten is er voor je gewicht niets opgelost. De adrenaline uit stressvolle periodes wordt door je lever opgezogen omdat stresshormonen schadelijk zijn. Als dit wat te lang aanhoudt wordt je zwaarder doordat je lever verzadigd raakt door stresshormonen. Je wordt dus niet zwaarder door cortisol zelf maar doordat je lever niet meer de capaciteit heeft om dit te bufferen of goed kan verwerken.
Of neem overgangsklachten, ze zouden te wijten zijn aan het dalen van je hormonen. Maar neem maar van mij aan dat je opvliegers niet komen omdat je oestrogenen tekort komt (waarom hebben tachtigjarigen dan geen opvliegers?) Je klachten komen doordat er al een hormonale disbalans was voor je in de overgang kwam, zonder dat je dit misschien door had. De tsunami aan adrenaline die vrijkomt tijdens de overgang kan je lichaam niet aan. Een pil of supplement lost de disbalans die eronder ligt niet op. Het maakt het misschien wat dragelijker maar de disbalans zal blijven met andere klachten als gevolg hiervan.
Een diëtist werkt regulier, ik deels regulier, deels orthomoleculair en soms er tussenin
Als je mijn werkwijze in een hokje wilt stoppen wordt dat lastig. Mijn werkwijze is deels regulier maar ook deels orthomoleculair. Daarnaast werk ik veel met protocollen op basis van waarneming. Iets kan nog zo goed wetenschappelijk bewezen zijn maar als het niet helpt heb je er niets aan.
Daar waar de geneeskunde prachtige ontdekkingen doet, hebben ze op veel ziektes en aandoeningen geen antwoord. Welvaartziektes worden in de reguliere vooral met symptoombestrijding afgedaan terwijl hier in veel gevallen met goede voeding en leefstijl fantastische resultaten behaald kunnen worden. Daarin verschil ik echt met de reguliere denkwijze.
Heb niet de illusie dat ik de orthomoleculaire wereld volledig omarm. De voedingsadviezen die daarin gegeven worden (veel vet en eiwitten) staat haaks op gezond oud worden. Het eerste wat je leert in de orthomoleculaire geneeskunde is dat het ontstaan van ziekte bepaald wordt door de kwaliteit van de sappen. Bloed en lymfe wel te verstaan. Hoe schoner dat is, hoe minder kans op ziekte. Dan zou je op zijn minst daar een voedingspatroon aan koppelen die dat bewerkstelligt. Het tegenovergestelde is waar.

Onderbouwing
Ik wil je graag uitleggen op welke manier mijn aanpak onderbouwd is. Ik maak gebruik van vier pijlers te weten:
- wetenschappelijk onderzoek
- onderbouwde aannames
- waarneming door praktijkervaring
- rationaliteit.
Wordt mijn aanbod net als een diëtist vergoed door de zorgverzekeraar?
Mijn consulten en coaching wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. Daar heb ik bewust voor gekozen, ondanks dat ik alle papieren heb om me te laten vergoeden. Ik wil de adviezen geven die mensen nodig hebben om te herstellen en ik wil niet dat een zorgverzekeraar zich daar in gaat mengen wat gunstig is voor de verzekeraar maar niet voor jou als klant. Ik wil dat je een aanpak krijgt om je problemen op te lossen zodat je verder kunt met je leven omdat dat het enige is wat je echt verder helpt.
Wie is Wilma Huisman en Praktijk Hormoonbalans?
De praktijk run ik in mijn eentje dus als je contact met me opneemt krijg je ook van mij antwoord wat misschien wel zo fijn is. Dit houdt de lijntjes lekker kort en wordt je niet van het kastje naar de muur gestuurd.
Natuurlijk heb ik een netwerk aan therapeuten en artsen voor overleg. Wil je meer weten over mij als persoon, lees dan het over mij verhaal.
