Endometriose, symptomen en klachten
In dit blog wil ik je meenemen in alles wat je moet weten over endometriose. Hoe ontstaat het? Wat zijn de symptomen en klachten en is er een behandeling zonder medicijnen? Zelf kreeg ik ruim tien jaar geleden de diagnose endometriose en heb lang gezocht naar antwoorden die je in het reguliere circuit niet zult vinden.
Endometriose was één van de hormonale kwalen die me ertoe heeft gezet een expert te worden op dit gebied. Ik vind het schrijnend dat vrouwen met hormonen of operaties worden opgezadeld. In de orthomoleculaire wereld bestaat er het endometriosedieet wat de scherpe kantjes ervan af haalt maar niet de échte oplossing biedt aan de symptomen van endometriose en de klachten die het geeft.
Tijd voor antwoorden dus!
Welke symptomen en klachten geeft endometriose?
Endometriose klachten zijn niet grappig. Al zullen deze voor iedereen anders zijn, een aantal endometriose symptomen en klachten komen nagenoeg altijd voor.
- Heftige menstruaties met veel buikpijn en die nooit lijken op te houden. Sommige vrouwen hebben ook buiten de menstruatie buikpijn.
- Pijn bij het vrijen, plassen of ontlasten
- Pijn bij de ovulatie
- Opgeblazen buik en darmklachten
- Aandrang voor ontlasting terwijl er niets komt (vooral wanneer je ongesteld bent)
- PMS (klachten in de week voor je menstruatie)
- Vermoeidheid wat veroorzaakt wordt door een immuunsysteem wat overuren maakt.
Daarnaast kan je moeilijk zwanger worden als je een kinderwens hebt. Soms kom je pas tot de ontdekking dat je endometriose klachten hebt als je stopt met de anticonceptie.
Endometriose kan je leven dus behoorlijk overhoop gooien, zelfs zo erg, dat het moeilijk wordt om normale, dagelijkse dingen te doen. Dan is het fijn als je er meer over te weten komt. Ik zal in dit blog je er alles over vertellen. En yes, dat doe ik om jou te helpen om jouw de ellende te besparen die ik zelf achter de rug heb.
Wat is endometriose?
Endometriose is een hormonale aandoening waarbij het baarmoederslijm zich nestelt op andere plekken in het lichaam dan aan de binnenkant van de baarmoederholte. Als je lijdt aan endometriose is er sprake van bovenmatige en abnormale weefselgroei. Dit weefsel probeert zich te ontwikkelen buiten de baarmoeder, dikke darm en blaas.
Abnormale weefselgroei is abnormaal vanwege de aanwezigheid van gifstoffen. Ongezonde cellen ontwikkelen zich en breiden zich uit waar dat niet de bedoeling is; ze doen dat op basis van een combinatie van toxische, ongezonde hormonen die lichaamsvreemd zijn, lastpakken zoals pesticiden, onkruidverdelgers, giftige zware metalen (zoals kwik en aluminium), en viraal en bacterieel afval.
Dit weefsel heeft de neiging om zich sneller te verspreiden bij een eetpatroon met veel vet/eiwitten met voedingsmiddelen zoals eieren, melk, kaas en boter, omdat deze voedingsmiddelen de ziekteverwekkers voeden, wat leidt tot een toegenomen productie van viraal en bacterieel nevenproduct. Blootstelling aan giftige zware metalen doet endometriose verergeren.
Hoe ontstaat deze hormonale aandoening?
Als je bij de arts in de spreekkamer zit zal deze je vertellen dat ze eigenlijk niet goed weten waardoor deze aandoening ontstaat. Er zijn mogelijk meerdere factoren die meespelen maar een echte oorzaak wordt niet gevonden. Dat komt voornamelijk omdat in het reguliere circuit de rol van toxiciteit niet voorkomt. Er wordt voornamelijk in genen gezocht maar daar schiet je wellicht weinig mee op. Bij mij in de familie kwam het helemaal niet voor dus tja..
Wereldwijd gezien komt deze aandoening steeds vaker voor. Dat is eigenlijk ook logisch, gezien dat de afgelopen 100 jaar te maken hebben met een ware virusexplosie en we steeds meer en vaker in contact komen met hormoonverstorende stoffen waaraan we worden blootgesteld zonder dat we het vaak beseffen.
De oorzaak van endometriose komt dus door virussen en bacteriën die zich voeden met bronnen zoals lichaamsvreemde hormonen en met synthetische, gefabriceerde bronnen waaraan we vaak worden blootgesteld. (anticonceptie, medicijnen en xeno-oestrogenen). Deze virussen worden groter in aantallen als jij voeding eet die virussen ook erg lekker vinden. Gluten is daar een bekende van, maar ook zuivel en eieren zijn problematisch als je met deze aandoening te maken hebt.
Het nevenproduct dat deze ziekteverwekkers produceren in en rond het vrouwelijk voortplantingsstelsel activeert en stimuleert abnormale weefselgroei met als doel om dit toxische nevenproduct te vangen en in te kapselen, zodat het de baarmoeder en ander cruciale onderdelen van het voortplantingsstelsel niet kan beschadigen. Die endometriosehaarden die voor alle ellende zorgen, ontwikkelen zich dus om jouw endocriene stelsel te beschermen!
Endometriose en leeftijd
Endometriose wordt vastgesteld als je gynaecoloog via een kijkoperatie abnormale weefselgroei ontdekt. Vaak gaat het om een groep vrouwen die zich in de vruchtbare jaren bevinden. Het komt dus vooral voor tussen de 20 en 55 jaar. Je ziet vaak een piek tussen het 35ste en 45ste jaar. Dit heeft vooral te maken dat er in deze fase al verandering begint te komen in hormoon samenstelling. Vaak na een verandering van hormonen (puberteit, zwangerschap of overgang) veranderd het immuunsysteem, wat gepaard gaat met een hoge afgifte van adrenaline omdat deze hormonale veranderingen stressvol zijn.
De adrenaline verzwakt het immuunsysteem en dat is een prachtige gelegenheid voor ziekteverwekkers om toe te slaan. Als je immuunsysteem overuren maakt, dan is er speelruimte voor virussen die daar gebruik van maken. Je ziet vaak dat er auto-immuunaandoeningen of klachten ontstaan na zo’n periode.
Ook na een antibioticakuur (soms kunnen we niet zonder hé) zie je klachten ontstaan. Als je gekke klachten hebt, ga dan eens na bij jezelf, is dit ontstaan na een stressvolle periode of is er antibiotica aan vooraf gegaan?
Is er een effectieve behandeling voor endometriose?
Als je endometriose hebt wil je graag een goede oplossing. De arts zal je eerst hormoonpillen voorstellen. Meestal de anticonceptiepil. Deze legt je hele cyclus plat zodat er minder baarmoederslijm ontwikkelt omdat er geen cyclus meer is. Als dit niet werkt zal hij een spiraaltje proberen.
Ik begrijp dat als je van je klachten af wilt, kiest voor een methode die je klachten wegneemt. Maar deze methode neemt niet de oorzaak van endometriose weg. Integendeel, de synthetische hormonen uit deze preparaten zorgen alleen maar voor een grotere berg synthetische hormonen. Het is ook een groot misverstand dat endometriose vanzelf overgaat na de overgang. Ja misschien wel voor de gynaecoloog omdat door het wegvallen van de cyclus dit probleem er niet meer is. Als de virusactiviteit niet wordt geremd en lichaamsvreemde hormonen niet worden opgeruimd maak je de weg vrij voor andere aandoeningen waar hormonen de schuld van krijgen.
Als je in dit traject zit zal je wellicht de adviezen van je arts volgen en dat begrijp ik. Maar als jij net als ik geen verbetering zag met hormonen en je daar ook helemaal niet goed bij voelt dan begrijp ik dat je je klachten zonder medicijnen probeert te verminderen. Het kan natuurlijk ook zijn dan je een kinderwens hebt en dan zijn hormoonpreparaten of een baarmoederverwijdering geen optie. In dit geval wil al helemaal dat je klachten op een natuurlijke manier verholpen worden.
Wil je endometriose echt aanpakken dan zal je de activiteit van virussen en onproductieve bacteriën moeten remmen. Dit doe je door je voeding aan te passen waarmee je virussen kunt uithongeren. Daarnaast is het belangrijk dat je lichaamsvreemde hormonen en andere toxiciteit opruimt in je lichaam. Hoe je dit doet kan ik je bij helpen.
Moe, buikpijn en menstruatieklachten?
Ontdek binnen 3 minuten de hormonale oorzaak van jouw klachten. Ga ontdekken welke hormonen jouw klachten geven zodat je weet waar je aan moet werken.
Endometriose verhelpen met een operatie
Als jij net als ik zo’n pechvogel bent waarbij hormoonpillen niet werken, een spiraaltje nutteloos is en het reguliere circuit geen andere oplossing heeft dan zal je arts een operatie voorstellen. Begrijpelijk want als je niet iedere maand het opgebouwde baarmoederslijm afvoert kan dit onrustige cellen en een voorstadium van baarmoederkanker worden. En daar wil je natuurlijk van weg blijven.
Of je wel of geen operatie wilt is natuurlijk aan jezelf. Ik heb het destijds wel gedaan (had weinig keuze omdat ik nog niet op de hoogte was van wat ik nu weet) maar het is niet altijd zaligmakend. Waar ik me destijds enorm op had verspikt (nooit meer ongesteld, weg buikpijn) is helaas niet niet gebeurd. Na de operatie bleef de vreselijke buikpijn. Ook menstrueerde ik elke maand vrolijk door. Het werd pas echt anders toen ik mijn voeding ging aanpassen. Het was de eerste stap naar echte verbetering.
Wat je niet moet vergeten is dat de oorzaak van endometriose viraal van aard is. Teveel ziekteverwekkers in je lichaam die zich naast problematische voeding ook voeden met toxiciteit en lichaamsvreemde hormonen. Als je je baarmoeder verwijderd kunnen veel klachten minder worden maar de virussen en bacteriën die jou aan je endometriose geholpen hebben blijven achter in je lichaam. Die gaan gewoon op zoek naar een andere zwakke plek om daar de boel te gaan bestieren en jij opgezadeld wordt met de volgende klacht.
Onbruikbare synthetische hormonen ontregelen je geslachtsorganen
Zoals je kunt lezen in dit blog zijn het de ziekteverwekkers in je lichaam die zich voeden met problematische voeding maar ook met synthetische stoffen. Je vraagt je dan misschien af wat ik daarmee bedoel? Allereerst zijn pesticiden, onkruidverdelgers en schimmelbestrijders de categorie die je immuunsysteem het meest verzwakken. Biologisch eten is daarom echt beter voor je.
Maar we worden als vrouwen meer dan ooit blootgesteld aan hormoonverstorende stoffen. We noemen dit ook wel de xeno-oestrogenen. Dit zijn stoffen die zich gedragen als oestrogenen maar dit niet zijn. Ze bezetten de receptor in het lichaam zodat er problemen ontstaan in de oestrogeen huishouding.
Je kunt ze vinden in schoonmaakmiddelen, make-up, huidverzorgingsproducten, parfums, geurstokjes en diffusors waar synthetische oliën in zitten, vaccinaties, kappersbehandelingen, nagellak, wasmiddel, plastics in drinkflesjes. Er zijn nog veel meer producten waar het in zit maar als vrouw worden we hier heel gemakkelijk aan blootgesteld. Tel daar een gevoelig hormoonstelsel bij op en de klachten beginnen toe te nemen naarmate de toxiciteit in je lichaam opstapelt.
Endometriosedieet
En dan is er nog zoiets als het endometriose dieet. Het wordt dikwijls aangeprezen binnen de orthomoleculaire wereld. Binnen dit dieet haal je specifieke voedingsmiddelen uit je voedingspatroon omdat deze ontstekingsbevorderend zouden kunnen werken. Je eet dan geen gluten, zuivel, bewerkte suiker, alcohol en ben je zuinig met cafeïne.
In grote lijnen komt dit dieet overeen met het hormoonbalansdieet. Deze heeft ook voornamelijk als doel om het immuunsysteem rustig te krijgen. Hormonen gaan dan beter werken en dan zie je veel hormonale klachten verdwijnen. Ik heb zelf ook jarenlang de richtlijnen van dit dieet gevolgd. Het haalt de scherpe kantjes er zeker vanaf maar ook dit dieet lost de oorzaak van endometriose niet op.
Wat je wilt is dat de activiteit van ziekteverwekkers afneemt zodat er geen buitensporige weefselhaarden meer worden ontwikkelt. En de rommel dat er nog zit, wil je afvoeren. Er wordt ook wel gesuggereerd dat endometriose een auto-immuunaandoening is. En dat klopt, het immuunsysteem is erbij betrokken. Maar wellicht op een andere manier dan je verwacht.
Is Endometriose een auto-immuun aandoening?
Wat heel veel mensen niet beseffen is dat laaggradige ontsteking de oorzaak is van veel ziektes en hormonale aandoeningen. Maar het is niet de voeding zelf die ontstekingsbevorderend werkt maar het zijn ziekteverwekkers of pathogenen met een duur woord die de ontsteking veroorzaakt. Ik heb het in gewoon Nederlands dan over virussen en bacteriën die we allemaal in ons lichaam hebben. We willen alleen niet dat deze lastpakken voor het lichaam teveel speelruimte krijgen en dat het immuunsysteem dit onder controle kan houden. Dat is wat er bij endometriose misgaat.
Gluten zelf is niet ontstekingsbevorderend voor het lichaam. Daarom kunnen veel mensen deze gluten eten en geen problemen met hun gezondheid krijgen. Het zijn de ziekteverwekkers zoals virussen en bacteriën die ontstekingen en auto-immuunstoornissen en de daarop voortkomende ziektes veroorzaken. Deze virussen gebruiken gluten als voedsel om in aantal te kunnen toenemen, en uiteindelijk de klachten en aandoeningen veroorzaken waarmee zoveel mensen worstelen waarvan ze denken dat ze door gluten worden veroorzaakt. Als je glutenintolerantie hebt moet je dit maar eens goed op je in laten werken….
Problematische voeding die ziekteverwekkers laten vermeerderen kan je dus beter uit je voedingspatroon halen. Zo worden ziekteverwekkers uitgehongerd en hoeft je immuunsysteem niet voortdurend aan te staan als reactie op de ontsteking die wordt veroorzaakt door deze lastpakken.
Is endometriose de oorzaak van gewichtstoename?
Endometriose gaat vaak samen met overgewicht. Dit hoeft niet altijd zo te zijn maar als je langer met deze aandoening rond loopt kan je steeds een beetje zwaarder worden zonder dat je anders bent gaan eten of minder bent gaan bewegen.
Als dit bij jou ook aan de orde is dan moet je DIT weten:
Overgewicht en endometriose zijn beide symptomen van een andere onderliggende oorzaak. Als je deze oplost dan vang je twee vliegen in één klap. Je verlost jezelf van de oorzaak waarom er een hormonale afwijking is ontstaan en daarmee maak je de weg vrij om het extra gewicht weg te laten vloeien.
Overgewicht komt niet omdat je hormonen van slag zijn. Afvallen zal je niet van je endometriose afhelpen. En het verhelpen van endometriose zal niet de weg vrijmaken voor minder gewicht op de weegschaal. Je zal je onderliggende factor wat endometriose veroorzaakt moeten aanpakken. Als je deze oplost zal je lichaam uit zijn benarde situatie komen en de stofwisseling zal op gang komen. Dan maak je de weg vrij om overtollige gewicht te kunnen verliezen.
Moe, buikpijn en menstruatieklachten?
Ontdek binnen 3 minuten de hormonale oorzaak van jouw klachten. Ga ontdekken welke hormonen jouw klachten geven zodat je weet waar je aan moet werken.