Ben je voedingssupplementen nodig?
Als je het voedingscentrum mag geloven ben je geen voedingssupplementen nodig voor je gezondheid. Op uitzondering van vitamine D dan, daarvan hebben ze toegegeven dat we dat in de wintermaanden echt niet uit onze voeding kunnen halen en ook niet uit zonlicht.
Maar hoe zit het met andere voedingssupplementen? Ondanks dat artsen daar vaak weinig heil in zien kan het in sommige gevallen toch echt een verschil maken om voedingssupplementen toe te voegen aan je dagelijkse routine.
En dan rijst natuurlijk de vraag: wat slik je dan allemaal om je gezondheid te behouden of weer fit te worden? Ik krijg hier ontzettend veel vragen over en met een kleine tien jaar ervaring op zak wil ik je graag op weg helpen over welke voedingssupplementen je nu het beste kan gebruiken.

Voor welke voedingssupplementen kies je?
Als je voeding gezond is, wil dat nog niet zeggen dat je alle vitamines en mineralen binnenkrijgt die je nodig bent. Al krijgen we die boodschap wel te horen van overheidsinstanties. Voeding heeft altijd de voorkeur als het om vitamines en mineralen gaat. Helaas is het wel zo dat ons bodemleven dusdanig is verarmt dat we nooit genoeg binnenkrijgen ook al eten we genoeg.
Dus ja veel groente en fruit op je bord, aangevuld met noten, zaden, vlees en kruiden. En dan nog kan het een goed idee zijn om voedingssupplementen ernaast te gebruiken. Ik denk dat het overbodig is om te zeggen dat het onzinnig is om vrachtladingen supplementen te slikken als je er een snackbardieet op na houdt.
Want dat is vaak onze blinde vlek. We slikken extra vitamines en daarmee gaan we ervan uit dat er geen tekorten zijn. Maar het slikken van extra voedingssupplementen is geen garantie dat deze ook goed opgenomen worden in het lichaam. Als je kampt met grote tekorten zal je moeten kijken of je voeding wel voldoende voedingsstoffen bevat of dat je voeding eet die veel voedingsstoffen verbruikt. Als je al extra supplementen gebruikt hoe zit het dan met je opname in je darm of is er een probleem ontstaan omdat de opslag in de lever te wensen overlaat?
Wat moet je weten voor je begint aan voedingssupplementen?
Als je een vitamine tekort hebt (of vermoed) ga dan niet lukraak wat pillen slikken. Ga eerst na of je de betreffende vitamine of mineraal voldoende in je voeding voorkomt. Voedingsstoffen uit voeding hebben vaak een veel betere biobeschikbaarheid. Dat wil zeggen dat ze samengaan met andere voedingsstoffen en hierdoor gemakkelijker opgenomen kunnen worden. Als je voeding optimaal is en toch een tekort hebt kan je je beter afvragen waarom dit niet goed wordt opgenomen of dat er iets anders meespeelt in het ontstaan van tekorten.
Voedingsstoffen worden opgenomen in je dunne darm en het lichaam legt van sommige vitmines een voorraadje aan in de lever. Het komt dikwijls voor dat er meer dan genoeg vitamines in de voeding zitten maar dat de lever moeite heeft met de opslag, zeker wanneer deze overbelast is door andere factoren uit onze eet- en leefomgeving. De lever slaat oude (stress)hormonen, pesticiden en andere toxines op in de hoop om deze op een later tijdstip weer het lichaam uit te kunnen werken. Als de voorraadkamer welke bedoelt is voor vitamines vol zit met andere rommel zal de lever voedingsstoffen slecht kunnen opslaan met tekorten als gevolg.
Als je darmwerking niet lekker loopt en je stoelgang niet dagelijks is, hoef je niet gek op te kijken dat voeding niet goed opgenomen kan worden. Oude voedingsresten hopen zich op in de darm en koeken aan de darmwand vast. Die voedingsstoffen komen niet gemakkelijk door de aangekoekte laag en zo kan gemakkelijk een tekort ontstaan. Van zuivel waarvan we denken we dat dit gezond is vormt een slijmlaagje in je darm waar slechte bacteriën zich schuilhouden. Dit slijmlaagje kan ook bijdragen aan een slechte opname van voedingsstoffen.
Hoe voedingsstoffen verloren kunnen gaan!
En ja dan eet je misschien genoeg vitamines en mineralen en ben je in de overtuiging dat je geen voedingssupplementen nodig bent. Niet bewust van het feit dat voedingstoffen gemakkelijk verloren kunnen gaan door de voeding die we eten en waarvan we denken dat deze gezond is. We denken daar vaak een beetje zwart – wit over. Veel voedingsmiddelen bestempelen we als goed. En dan gaan we er heel veel van eten.
Neem brood als voorbeeld, volkorenproducten worden aanbevolen vanwege hun vezels. En dat klopt, maar brood bevat ook veel fytinezuur. Fytinezuur is een antinutriënt wat planten aanmaken om zichzelf te beschermen tegen vraat. Als je daar teveel van eet wordt dat toxisch voor je lichaam. Fytinezuur rooft ijzer, calcium, zink en magnesium weg wat eigenlijk was bedoelt voor andere doeleinden. Je ziet vaak dat vrouwen calcium of magnesiumsupplementen gaan slikken en tegelijkertijd brood blijven eten. Dat is water naar de zee dragen.
Hetzelfde geldt voor zuivel. Deze wordt vaak geprezen omwille van het calcium wat erin zit. En dat klopt, zuivel bevat veel calcium. Maar om deze calcium op te kunnen nemen zal het lichaam magnesium gebruiken om het beschikbaar te maken voor opname. Als er niet genoeg magnesium voor het grijpen ligt, zal er magnesium uit de botten worden getrokken om de calcium alsnog op te kunnen nemen. Een magnesiumtekort (in de botten) is vragen naar meer botontkalking op lange termijn.
Soms kan je wel wat extra hulp uit een potje gebruiken
Nu je weet dat je beter eerst je voeding kan optimaliseren om zoveel mogelijk vitamines uit je voeding te halen en kritisch te kijken of er geen waardevolle voedingsstoffen verloren gaan, kan het toch zinvol zijn om voedingssupplementen te gebruiken. Ik zal er een paar met je doornemen.

Vitamine D uit de zon of vanuit een voedingssupplement?
Vitamine D is ontzettend belangrijk voor je immuunsysteem. Zorgt voor sterke botten omdat het calcium helpt om beter opgenomen te worden en het gaat depressie tegen. Waar zink ervoor zorgt dat het immuunsysteem niet op hol slaat, zorgt voldoende vitamine D dat je immuunsysteem weer tot rust komt. Beide zijn dus onmisbaar voor een goed werkend immuunsysteem.
Vitamine D kennen we wellicht van genieten in het zonnetje en dat klopt. Door blootstelling aan zonlicht kunnen we vitamine D aanmaken. De zonkracht moet hiervoor wel sterk genoeg zijn. Tussen april en september kan je er vanuit gaan dat je vitamine D aanmaakt door iedere dag je huid bloot te stellen aan de zon zonder zonnebrandcrème.
Als de schaduw langer is dan jijzelf dan is de zon nog niet krachtig genoeg om vitamine D aan te maken. Een handig foefje dus om te checken of de zon je van vitamine D kan voorzien of dat je dit beter kan suppleren. In de winter maak je dus geen vitamine D aan en dan is het zeer zeker verstandig om hiervoor een supplement voor te gebruiken.
Eet voldoende vitamine C en vul het aan met een supplement
We weten dat vitamine C belangrijk is voor onze weerstand, zeker in de wintermaanden kan je wel wat extra’s gebruiken. Toch eten we doorgaans veel te weinig vitamine C. Fruit vooral het vitamine C rijke citrusfruit wordt tegenwoordig weggezet als suikerbom. En dat is vreselijk jammer. Want als je alleen de suikers wilt zien in fruit laat je ongelooflijke kans liggen voor je gezondheid.
Fruit is kanker werend, bron van antioxidanten en helpt de lever met ontgiften. De vitamine C hebben we nodig om de stress van alledag te compenseren. Als we meer stress hebben dan verbruikt het lichaam meer vitamine C en meer magnesium. Die vitamine C kan dan niet meer ingezet worden voor processen in het lichaam die ons van ziekte moeten weghouden. Citrusfruit bijvoorbeeld bevat veel van een vorm van bioactief calcium dat je nergens anders vandaan kan halen, wat betekent dat dit bijdraagt aan de opbouw van sterke botten. Daarom heeft voeding altijd de voorkeur boven een pil omdat deze dit mechanisme niet kan vervangen.
Naast het eten van voldoende fruit is een vitamine C supplement is écht een aanrader. Voor het dagelijks onderhoud raad ik 1000 mg per dag aan en het liefst uit een Esther -C vorm. Deze wordt beter opgenomen in het lichaam en is wat vriendelijker voor de maag. Als je herstellende bent mag je dit gerust opvoeren. Vrouwen met veel stress en hormonale klachten kunnen veel baat hebben bij extra vitamine C. Hormonale veranderingen zoals bij de overgang, gaan gepaard met veel adrenaline die door het lichaam zelf aangemaakt wordt. Deze adrenaline slurpt vitamine C weg met tekorten in het lichaam.
Omega 3 als voedingssupplement
Omega 3 vetzuren vindt je vooral in vette vis zoals zalm en haring. Maar wat nou als je geen viseter bent? Dan haal je dit niet uit je voeding maar je lichaam kan het ook niet zelf aanmaken wat dan al snel een tekort gaat opleveren. Dan kan ik je echt een omega 3 supplement aanraden. Omega 3 werkt ontstekingsremmend, is goed voor hart en bloedvaten en helpt bij een hoog cholesterol.
Omega 3 en 6 vetten moeten we in de goede onderlinge verhoudingen binnenkrijgen. Een goede omega 3/6 verhouding is 3:1 wat neerkomt op 3 keer zoveel omega 3 vetten als omega 6 vetten. En daar zit een grote valkuil voor veel mensen. We krijgen doorgaans veel te veel omega 6 binnen (margarines, vlees, noten, zaden, plantaardige oliën die overal aan toegevoegd worden) dat 1: 20 geen uitzondering is. Dit werkt laaggradige ontsteking in de hand en je bloedvaten en celwanden zullen sneller verharden met hart- en vaatziektes als gevolg.
Een omega 3 supplement vindt je vaak als een visoliecapsule maar als je geen vis lust kan de olie oprispingen geven met een vissmaak in je mond waar je wellicht niet vrolijk van wordt. Een algenolie supplement heeft dit gelukkig niet en is dan wellicht een betere keuze. Als je besluit om omega 3 als voedingssupplement te gaan gebruiken is het wel een voorwaarde om de inname van omega 6 uit de voeding die je eet te verlagen. Anders kan de omega 3 zijn werk niet doen.
Zink voor een goede weerstand
Als je wilt afvallen of je bloedsuiker in balans wilt krijgen denk je misschien niet zo snel aan zink. Toch is dit mineraal megabelangrijk als je welvaartziektes te lijf wilt gaan. Zink is cruciaal voor de lever waar problemen als diabetes, hoog cholesterol en gewichtsproblemen vaak mee verbonden zijn.
Als je stresshormonen wilt aanmaken, opvliegers te lijf wilt gaan en je schildklier in leven wilt houden ben je zink nodig. Zink is van onschatbare waarde voor immuunsysteem om laaggradige ontsteking onder controle te houden. Had je tijdens een Covid infectie geen smaak en geur? Dan was dit te wijten aan een zink tekort.
Zink komt amper nog voor in het bodemleven, vlees bevat nog wel wat zink. Maar ook voor zink geldt weer dat het verloren gaat door het eten van bewerkt voedsel. Brood, suikers, verkeerde vetten of beter gezegd: ontoereikende voeding, intensief sporten, hoge inname van koper en pesticiden op conventionele voeding zorgt voor grote tekorten. Zeker als je te maken hebt met hormonale aandoeningen en klachten is zink een absolute must in je keukenkastje.
Magnesium
Magnesium is een mineraal wat thuishoort bij de elektrolyten. Samen met calcium, chloride, kalium en natrium, is magnesium verantwoordelijk voor heel veel taken van het lichaam. Magnesium in zijn eentje al voor 300 processen. Een tekort geeft vaak kramp in de spieren en vermoeidheid. Omdat magnesium vaak veelal verloren gaat omdat we de verkeerde voeding eten grijpen veel vrouwen naar de magnesium om deze klachten te verzachten.
Maar je voelt de “maar” misschien al aankomen. Is het verstandig om grote vrachtladingen magnesium te slikken? Nee zeker niet want dan trek je je hele elektrolytenhuishouding omver. Je hersenen bijvoorbeeld draaien op glucose en elektrolyten en het is dus wenselijk dat we dit in een goede verhouding binnenkrijgen.
Toch kan het zijn dat je je wel beter voelt als je magnesium gaat gebruiken. Wel moet je letten op welke vorm je van magnesium koopt. De vorm oxide is niet zo’n goed idee. Deze wordt slecht opgenomen en werkt laxerend. Voor meer energie in je spieren is een citraat fijn, voor spierpijn de malaat en wanneer je kampt met veel stress of je welzijn kan je het beste kiezen voor een tauraat. Het beste kan je magnesium een uurtje voor het slapen gaan innemen.
Als je een gezondheidswinkel binnenwandelt kan je behoorlijk overruled raken door alle potten en pillen die ze daar verkopen. Voordat je zomaar iets koopt is het misschien beter als je eerst naar je voeding kijkt. Want dat is de allereerste schakel. Als je hier wel wat hulp bij kan gebruiken boek dan een los consult met me. Dan kijken we samen naar jouw situatie en wat het beste is.
