Afvallen met shakes, een goed idee?

Veel mensen willen voor de zomer nog even snel wat kilo’s kwijt en grijpen daarom vaak naar een quick fix oplossing. Dit lijkt op het eerste gezicht een aantrekkelijk idee, want wie wil er nou niet snel resultaat zien zonder al te veel extra inspanning?

a scoop of whey protein isolate powder on a grunge wooden table background

Afvallen met shakes pakt niet de oorzaak van je overgewicht aan

Maar voordat je overweegt om shakes te gebruiken om af te vallen, wil ik je als hormoondeskundige wijzen op het belang van de vraag “waarom” je overgewicht hebt. Is het omdat je niet van de koektrommel af kunt blijven, gebruik je medicijnen die je gewicht beïnvloeden, of sta je onder chronische stress? Als je de oorzaak van je overgewicht niet aanpakt, zal afvallen met shakes of andere preparaten zinloos zijn, omdat je lichaam weer terug zal keren naar zijn oude gewoonten. Het is daarom van cruciaal belang om de oorzaak van je overgewicht aan te pakken. Dit doe je door te werken aan een gezonde levensstijl waardoor je hormonen in balans komen.

Afvallen met shakes kan schadelijk voor je gezondheid zijn

Als je ervoor kiest om af te vallen met shakes, bedenk dan dat deze producten mogelijk schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid. Eiwit proteïnes van dierlijke afkomst werken bijvoorbeeld verzurend op het lichaam en als je een slechte eiwitvertering hebt, kunnen er op de lange termijn problemen ontstaan. Niet alleen voor je spijsvertering maar veel eiwitten zijn ook erg belastend voor je nieren.

Afvallen met shakes geeft een eenzijdige darmflora

Daarnaast heeft het gebruik van shakes ook gevolgen voor je microbioom, de darmflora die van onschatbare waarde is voor onze gezondheid en ons gewicht. Het microbioom bevindt zich grotendeels in onze darmen en bestaat uit bacteriën die ons immuunsysteem beïnvloeden. Deze bacteriën hebben vezels nodig uit groenten om te overleven en daarom is het belangrijk om voldoende gevarieerde groenten te eten. Als je te weinig koolhydraten eet, kan dit leiden tot een verstoring van je microbioom en het verzwakken van je immuunsysteem.

Een eenzijdige darmflora kan leiden tot gewichtstoename

Als hormoondeskundige en gezondheidscoach is het mijn doel om jou te vertellen over de verborgen waarheid van een gezond microbioom. Wist je dat het hebben van een ongezond microbioom eigenlijk kan leiden tot gewichtstoename? Ja, je leest het goed! Recente studies hebben aangetoond dat het toedienen van darmbacteriën van dikke muizen aan slanke muizen leidde tot gewichtstoename, zonder dat de muizen hun dieet aanpasten. Omgekeerd werkte het ook: dikke muizen die darmbacteriën van slanke muizen kregen, vielen spontaan af!

Niet afvallen met shakes maar afvallen door te werken aan een gezonde darmflora

Dit is fascinerend nieuws dat de manier waarop we denken over gewichtsverlies en gezondheid drastisch kan veranderen. Dus als je op zoek bent naar een duurzame en effectieve manier om af te vallen en je gezondheid te verbeteren, kan je je afvragen of afvallen met shakes wel zo verstandig is ten aanzien van je darmflora. Als je dit interessant vindt, raad ik je aan om onderstaand filmpje te bekijken over hoe belangrijk darmbacteriën zijn.

Afvallen met shakes werkt ook een trage schildklier in de hand

Als ervaren voedingsdeskundige kan ik je vertellen dat je lichaam je voor de gek houdt als je denkt dat een proteïne shake die maaltijd kan vervangen en je snel afvalt. Ja, het is waar dat je minder calorieën en koolhydraten binnenkrijgt, maar dat is juist wat je schildklier niet leuk vindt. Die heeft die brandstof nodig om de stofwisseling op peil te houden en je energiek te houden. Wanneer je een dieet langdurig koolhydraatarm en laagcalorisch houdt, gaat je lichaam in de overlevingsmodus en vertraagt het de stofwisseling. Het slaat energie op omdat het denkt dat er schaarste is en dit kan leiden tot dat vreselijke jojo-effect als je weer normaal gaat eten. Je krijgt dan meer calorieën binnen, maar je lichaam is nog steeds op de spaarstand afgesteld en slaat het op als vet.

Afvallen met shakes het werkt, alleen niet voor blijvend resultaat.

Het is begrijpelijk dat mensen snel resultaat willen zien als het gaat om afvallen, maar het is belangrijk om ook te denken aan je gezondheid op lange termijn. Als je ervoor kiest om af te vallen met shakes, raad ik je aan om dit te doen onder begeleiding van een deskundige om mogelijke gezondheidsrisico’s te voorkomen. Het is bovendien van belang om na het afvallen je nieuwe levensstijl vast te houden en niet terug te vallen in oude gewoonten om gewichtstoename te voorkomen.

Dus, wat is jouw prioriteit? Snel resultaat of een gezond lichaam op de lange termijn? Vergeet niet dat jouw gezondheid op de lange termijn van cruciaal belang is. Dus wees slim en kies voor een verstandig dieet, met een gezonde dosis beweging.

Afvallen draait om je hormonen, ja écht.

Wil jij toch liever op een duurzame je kilo’s verliezen? Vraag je dan liever af: hoe beïnvloeden hormonen jouw gewicht? Want hormonen bepalen namelijk of je vet opslaat of niet. 

Ontdek de échte oorzaak van jouw overgewicht. Vraag de gratis roadmap aan en ontdek hoe jij 5 tot 10 kilo afvalt in tien weken met de Hormoonbalans methode. 

 

Afvallen mockup
Scroll naar boven