Hormonen uit balans?

Vrouwen en hormonen, daar worden veel grapjes over gemaakt. Maar wat zijn er een hoop factoren die jouw hormonen uit balans kunnen brengen? Er gebeurt een hoop rondom de puberteit, menstruatiecyclus, zwangerschappen en de overgang. Veel vrouwen ervaren klachten die erg uiteen kunnen lopen. Om je uit te leggen wat er allemaal mis kan gaan waardoor je hormonen uit balans raken heb ik deze blog voor je geschreven.

Als je hormonen uit balans zijn kan dit vele lichaamsfuncties in de war brengen en kunnen er tal van klachten ontstaan. Overgangsklachten is daar een herkenbaar voorbeeld van. Als deze disbalans niet wordt opgelost dan kunnen er serieuze hormonale aandoeningen ontstaan. Denk aan endometriose, PCOS en een trage schilklier of Hashimoto

Als we hormonale klachten hebben denken we vaak alleen aan vruchtbaarheid en menstruatiecyclus. Hierin spelen hormonen zeker een grote rol maar lang niet alles heeft daarmee te maken. Hormonen regelen heel veel lichaamsprocessen, je slaap, hartslag, stofwisseling, stress, je stemming etc. Als je hormonen dus uit balans zijn kan dit vele lichaamsfuncties in de war brengen.

 

Hoe weet je of hormonen uit balans zijn?

Veel mensen leggen geen verband tussen hormonale klachten die ze hebben en hun leefstijl. Bij vrijwel alle gezondheidsklachten, ziektes en aandoeningen speelt leefstijl een rol. Dat geldt in het bijzonder voor vrouwen die nu eenmaal hormonaal complexer in elkaar zitten dan mannen.

Helaas zijn hormonen zeer gevoelig voor omgevingsfactoren.  Door verkeerde voeding, ongezonde lichaamsvreemde hormonen en te veel stress kan je hormoonhuishouding snel ontregelt raken.

Stemmingswisselingen, opgejaagdheid, gewichtstoename en een laag libido zijn slechts enkele voorbeelden van hoe hormonale disbalans zich kan uiten bij vrouwen. Als je deze klachten herkent, is het de hoogste tijd om jouw hormonen weer in balans te brengen. Heb jij alles al geprobeerd? Van vrachtladingen supplementen tot talloze diëten? Dan is het tijd voor een nieuwe aanpak.

Symptomen en aandoeningen die erop wijzen dat je hormonen uit balans zijn

De afgelopen jaren heb ik honderden vrouwen geholpen die kampten met hormonale klachten. Vaak door populaire diëten, trainingsmethodes en verkeerde leefstijl die jouw hormonen uit balans brengen. Hierdoor ontwikkel je klachten of hormonale aandoeningen en zit je niet lekker in je vel.

Als hormonen uit balans raken kunnen er allerlei klachten optreden zoals:

  • Gewichtstoename
  • Vermoeidheid
  • Zware menstruaties
  • Hoofdpijn en/of Migraine
  • Laag libido
  • Slaapproblemen
  • Opgejaagd gevoel
  • Opgeblazen buik
  • Menstruatieklachten
  • Continue honger/vreetbuien
  • PCOS
  • Overgangsklachten
  • PMS
  • Burn-out
  • Haaruitval
  • Acne of eczeem
  • Endometriose
  • Niet af kunnen vallen

….. Zomaar een greep uit de vele klachten die door hormonen veroorzaakt kunnen worden.

Hoe breng jij jouw hormonen in balans?

Ik deel graag 10 tips met jou om jouw hormonen weer in balans te brengen. Met deze bewezen effectieve tips krijg jij meer inzicht in jouw hormoonbalans en kan je weer vitaal door het leven gaan.

Hormonen raken uit balans door verkeerde voeding 

De voedingsadviezen worden ons om de oren geslingerd. Maar dat betekend nog niet dat deze voedingsadviezen gezond zijn en al helemaal niet voor je hormonen. De meeste adviezen en populaire diëten zijn ronduit ongezond en hiervan raken je hormonen uit balans. Vooral de ketogene en koolhydraatarme diëten zijn dramatisch voor je op lange termijn. Dit zijn de diëten waarbij je de glucosekraan nagenoeg dicht draait. Als je geluk hebt kan je lichaam dit een tijdje volhouden maar vroeg of laat gaat het bij iedereen mis!

Nu wil ik je zeker geen glucose uit koekjes en chocolade aanbevelen. Maar het is wel zorgelijk dat er een beweging op gang is gekomen dat we spugen op bananen en aardappelen worden weggezet als zetmeelbom. We zouden er dik van worden maar dat is helemaal niet waar. Het zijn de eiwitrijke en vette voedingsadviezen die ons aan de extra kilo’s helpen of ervoor zorgen dat we die extra pondjes maar niet kwijt raken.

Fruit zou bovenaan je boodschappenlijstje moeten staan. Samen met groente zorgen ze voor herstel in je lichaam. Ons lichaam kan niet zonder glucose! Het is waar alles op draait in je lichaam inclusief je hormonen. Dat is ook waarom iemand naar suiker verlangt en waarom iemand die van de suiker af is uiteindelijk weer naar suiker grijpt. Het tekort aan glucose laat vrouwen uit hun werk naar snelle suikers grijpen. Chocolade, koeken of een glaasje wijn.

 

Hormonen raken uit balans door stress

Er is één hormoon die altijd voorrang krijgt op alles wat er gebeurt in je lichaam. En dat is adrenaline en het wat slomere zusje cortisol. Adrenaline is ons fight flight hormoon en wordt vooral aangemaakt als er een crisis situatie wordt opgemerkt. Evolutionair werd je achterna gezeten door een beer of tijger en moest je vluchten. Concreet betekent dit dat wanneer er veel adrenaline door het lichaam giert alle andere hormonen een tandje trager gaan. Je hebt geen zin in sex om te voorkomen dat je moet vluchten met een kind in je buik, dat geeft minder kans op overleving. Ook je stofwisseling gaat op zijn kont. Vluchten met een volle buik betekent meestal minder hard rennen. Moeder natuur heeft het allemaal goed bedacht.

Wat evolutionair ons leven kon redden is vandaag de dag niet meer aan de orde. Ik denk niet dat je tijdens een middagje winkelen een tijger tegenkomt in de winkelstraat. Echter de hoeveelheid stresshormonen zijn hoger als ooit tevoren. We hebben overvolle agenda’s, drukke banen, kinderen, geldzorgen of andere zorgen die ons bezig houden. Dit zorgt voor een continue stroom aan stresshormonen in het lichaam die het hele hormoonstelsel overhoop trekt. Je bijnieren waar cortisol aangemaakt wordt krijgen het daarmee zwaar te verduren met klachten als gevolg. Ons hormoonstelsel is helaas niet gemaakt voor langdurige stress. 

Hormonen raken uit balans door adrenaline

Als we stress ervaren vanuit een overvolle agenda dan zijn we ons daar meestal wel van bewust. Maar dat adrenaline ook door tal van andere zaken overuren maakt is misschien wat minder bekend bij je.

Zo wordt er ook veel adrenaline het lichaam in gepompt als er hormonale veranderingen plaatsvinden in het lichaam. Puberteit, zwangerschappen en tijdens de overgang vindt er een verandering van samenstelling plaats. Deze veranderingen zijn stressvol voor het lichaam. Als je lichaam moeite heeft met deze veranderingen kan je daar last van krijgen. Opvliegers tijdens de overgang zijn daar een mooi voorbeeld van.

Ook teveel vet in onze voeding zorgt voor adrenalinepieken. Vet maakt ons bloed dik en dik bloed is gevaarlijk voor onze bloedvaten. Als een maaltijd veel vet bevat zal dit samen gaan met een grote afgifte van adrenaline omdat adrenaline als een bloedverdunner fungeert. Dit zorgt dat vitale organen voldoende bloed en zuurstof krijgen.

Koffie, alcohol en andere oppepmiddelen zorgen ook voor meer adrenaline in het bloed. Ik noem het maar oppepmiddelen want het is de adrenaline wat voor meer energie zorgt na een bak koffie. Net als langdurig niet eten of intermitted fasting wat erg populair is draagt bij aan adrenalinepieken in het lichaam. Veel mensen geven aan dat ze meer energie ervaren door deze manieren van eten, echter het is de adrenaline die ze voelen. Te lang niet eten betekent gewoon dat er een glucosetekort ontstaat. Als er vanuit de voeding geen glucose het lichaam binnen komt dan gaat de adrenalinepomp aan om het lichaam alsnog van glucose te kunnen voorzien.

Hormonen raken uit balans door bewerkte voeding

Wil je gezond zijn en blijven? Dan is het tijd om terug te gaan naar onze natuurlijke roots. De vuistregel die ik je meegeef is simpel: eet puur en onbewerkt! Ons lichaam is ontworpen om te functioneren op natuurlijke voeding, niet op bewerkt voedsel vol met zout, suiker en chemicaliën. Als we ons lichaam voeden met bewerkt voedsel, raakt ons systeem in de war. Ons lichaam herkent deze onnatuurlijke voeding niet en weet niet hoe het hiermee om moet gaan. Terwijl ons lichaam juist is afgestemd op natuurlijke voeding van onze verre voorouders.

Het is niet nodig om terug te gaan naar de prehistorie om gezond te eten. Onze oma’s en overgroot oma’s aten ook geen bewerkt voedsel vol toevoegingen. Zij kookten met pure ingrediënten en zonder pakjes en zakjes. Het probleem is dat de voedingsindustrie hierop is ingesprongen en ons gemakkelijke, snelle maaltijden is gaan voorschotelen. Dit heeft er helaas voor gezorgd dat velen van ons niet meer kunnen koken zoals onze oma’s dat vroeger deden.

Onze genen zijn vrijwel hetzelfde als in de prehistorie. Onze genen zijn de basis van ons hormonale systeem, dus hoe verder we qua levensstijl van de natuur afstaan, hoe meer onze hormonen uit balans raken. Bewerkt voedsel bevat nauwelijks voedingsstoffen en zal snel worden afgebroken en uitgescheiden. Hierdoor krijgen we niet de voedingsstoffen binnen die ons systeem nodig heeft om goed te functioneren en ontstaan er tekorten met dramatische gevolgen.

Dus, als je gezond wilt blijven, kies dan voor pure en onbewerkte voeding. Laat de pakjes en zakjes in de supermarkt liggen en maak zelf de lekkerste en gezonde maaltijden met pure ingrediënten. Je zult zien dat je lichaam je dankbaar zal zijn en dat je je beter zult voelen dan ooit tevoren!

Hormonen raken uit balans als je voeding eet die niet bij je past

Nagenoeg alle welvaartziektes ontstaan als gevolg van laaggradige ontsteking. Ik heb het dan niet over een ontsteking waarvoor je direct aan de antibiotica moet maar over een sluipend proces van ziekteverwekkers die minuscule ontstekinkjes veroorzaken wat schade brengt aan je organen en bloedvaten.

Nu heb je misschien wel eens gehoord over ontstekingsbevorderende voeding maar het is niet de voeding zelf die deze ontstekingen veroorzaakt. Neem als voorbeeld gluten. Gluten zit vooral in granen die we veel eten zoals brood.

Gluten zelf is niet ontstekingsbevorderend voor het lichaam. Daarom kunnen veel mensen deze gluten eten en geen problemen met hun gezondheid krijgen. Het zijn de ziekteverwekkers zoals virussen en bacteriën die ontsteking veroorzaakt. Virussen gebruiken gluten als voedsel om in aantal te kunnen toenemen. Als deze genoeg speelruimte krijgen in je lichaam ontstaan er klachten en aandoeningen waarvan ze denken dat ze door gluten worden veroorzaakt.

Problematische voeding die ziekteverwekkers laten vermeerderen kan je dus beter uit je voedingspatroon halen. Niet alleen gluten geeft problemen, ook eieren en zuivel doen dat. Ik ben dus niet zozeer tegen het eten van eieren of een bakje kwark maar als je klachten hebt kun je dit beter mijden om de disbalans te herstellen.

Groentes bevatten voedingsstoffen die noodzakelijk zijn om hormonen af te breken.

Eet voldoende (groene ) groentes! Eigenlijk weten we het allemaal. Groentes zijn gezond. Ze bevatten veel voedingsstoffen, vezels, vitamines en mineralen. Toch eten we er veel te weinig van. Dat komt al door onze broodcultuur. We eten doorgaans twee broodmaaltijden en een warme maaltijd. En daarbij eten we alleen groente bij de warme maaltijd en als we geluk hebben wat rauwkost op een broodje. Zolang je kiest voor 2 broodmaaltijden is er minder ruimte voor groente. En dat is misschien al wel de makkelijkste tip voor als je meer groentes zou willen eten. Vervang een broodmaaltijd voor iets als soep, salade of een smoothie met groentes.

Misschien als we het nut van meer groentes eten wat meer benadrukken, wordt het makkelijker om vanuit een vrije wil te kiezen voor meer groen op je bord. Groentes zijn voor je hormoonhuishouding namelijk van essentieel belang. Bladgroentes bevatten veel chlorofyl, een stofje wat de lever helpt met het ontgiften. Kruisbloemige koolsoorten bevatten stofjes die oestrogenen helpen af te breken. Dit voorkomt veel vrouwenkwaaltjes. Lees meer over oestrogeen en vrouwenkwaaltjes

De vezels die groentes rijk zijn hebben een gunstige uitwerking op je darmen. Mannen hebben 40 gram vezels nodig en vrouwen 30 gram per dag. Daar komen heel veel mensen niet aan met als gevolg darmproblemen en obstipatie. Groenten zijn een bron van voeding voor je darmflora. Je inwendige dierentuin zeg ik altijd maar. Je darmflora beïnvloedt voor 70% je immuunsysteem. Tevens draagt een gezonde darmflora bij aan een gezond gewicht.

Groente werkt zeer alkaliserend en dat is goed voor een goede zuur/base balans in ons lichaam. Maar groente is ook een grote bron van kalium. Hoge bloeddruk is een veelvoorkomend probleem in ons land. We gaan dit meestal te lijf met bloeddrukverlagers waar soms best wat voor te zeggen is. Maar ooit al eens gedacht om meer groente aan je menu toe te voegen? Groentes werken ook bloeddruk verlagend.

Zo zie je maar dat groentes voor tal van processen nuttig zijn en ook noodzakelijk is om gezond te blijven. Voor een gezonde hormoonhuishouding eet je het liefst 400 tot 500 gram per dag. Dit ga je niet redden in één maaltijd. Kies daarom ook altijd voor tenminste twee maaltijden waar groentes de boventoon voeren en als je het geen probleem vindt misschien wel 3 maaltijden. Je hormonen varen er wel blij, evenals je gezondheid.

Van slecht slapen of te weinig slaap raken je hormonen uit balans

Melatonine ons slaaphormoon is onze allergrootste antioxidant. Hert zorgt ervoor dat we herstellen en fit blijven. Als we slecht slapen of te weinig slapen dan maken we minder melatonine aan met als gevolg dat we kwetsbaar worden voor ziekte. Nu is een nachtje slecht slapen niet zo’n drama maar als het een blijvend iets is dan doe je er goed aan om te kijken wat de oorzaak ervan is. Als je te weinig slaap krijgt door korte nachten is ’s avonds een uurtje eerder je bed opzoeken de makkelijkste oplossing. Het is een ander verhaal als je slecht inslaapt of midden in de nacht wakker wordt.

Slecht inslapen heeft vaak te maken met hoge cortisolhormonen voor het slapengaan. Te actief zijn voor het slapen gaan door sporten, blauwe schermpjes, cafeïne of pieker en stress gedachten zorgen voor te hoge cortisolwaardes. Als cortisol te hoog is kan melatonine zijn werk niet doen.

Ook slecht doorslapen kan heel vervelend zijn. Als je vaak midden in de nacht wakker wordt heeft dit vaak te maken met een lever die overuren maakt om afvalstoffen het lichaam uit te werken. Als je veel rommel in huis hebt, heb je veel op te ruimen!

Als je slecht slaapt heb je de dag erna meer adrenaline in je lichaam. Adrenaline zorgt dat je meer trek hebt in snaaien en ongezonde snacks. Voor veel mensen is dit een valkuil om gezond eten vol te houden. Als je moe bent kun je dat beter oplossen met fruit. Glucose is de uitschakelaar voor adrenaline!

Je hormonen raken uit balans door chemische stoffen

We worden als vrouw meer dan ooit blootgesteld aan hormoonverstorende stoffen. Dit zijn chemische stoffen die je dagelijks binnenkrijgt zonder dat je er erg in hebt. Deze oestrogeenachtige stoffen, ook wel xeno-oestrogenen genoemd, kunnen namelijk een grote invloed hebben op je hormonen.

Je neemt deze synthetische stoffen op via je mond, bijvoorbeeld door middel van voeding en ademhaling, maar ook via je huid. Je kunt ze vinden in schoonmaakmiddelen, make-up, huidverzorgingsproducten, parfums, geurstokjes en diffusors waar synthetische oliën in zitten, vaccinaties, kappersbehandelingen, nagellak, wasmiddel, plastics in drinkflesjes.

We noemen deze stoffen ook wel de xeno-oestrogenen. Deze stoffen gedragen zich als oestrogenen maar zijn dit niet. Ze bezetten de receptor in het lichaam en hierdoor ontstaan er problemen in de oestrogeen huishouding. Deze stoffen kan je heel moeilijk uitscheiden waardoor ze vaak in ons lichaam achterblijven. Ze zijn verantwoordelijk voor nagenoeg alle oestrogeen gerelateerde vrouwenkwaaltjes. Van vleesbomen tot overgangsklachten en van endometriose tot baarmoederkanker.

Biologisch eten is daarom echt beter voor je. Maar de allerbeste stap is natuurlijk dat je de toxiciteit van lichaamsvreemde hormonen opruimt in je lichaam. Hoe je dit doet kan ik je bij helpen.

 

In deze audio vertel ik je hoe je hormonen uit balans raken.

Helpen fyto-oestrogenen als je hormonen uit balans zijn?

Wist je dat er natuurlijke stoffen bestaan die kunnen helpen bij het reguleren van de hormonen in ons lichaam? Deze groep stoffen noemen we fyto-oestrogenen, die van nature in planten voorkomen. Als je last hebt van hormonale disbalans of menopauzale symptomen, dan is dit iets om uit te proberen.

Fyto-oestrogenen hebben een gelijksoortige structuur als het vrouwelijke hormoon oestrogeen en kunnen daardoor communiceren met de receptoren in ons lichaam die gevoelig zijn voor oestrogeen. Hierdoor kunnen fyto-oestrogenen het effect van oestrogeen nabootsen of juist blokkeren. Dit kan bijdragen aan allerlei gezondheidsvoordelen, vooral voor vrouwen in de overgang.

Denk bijvoorbeeld aan fyto-oestrogenen in tofu, sojabonen en lijnzaad. Deze stoffen kunnen helpen bij het verminderen van opvliegers en het verbeteren van de slaap. Maar let op, niet alle fyto-oestrogenen zijn goed voor ons. Zo kan hop uit bier bij mannen juist een negatief effect hebben op het hormoonsysteem en leiden tot een bierbuikje.

Het blijft een kwestie van uitproberen welke fyto-oestrogenen voor jou het beste werken. Maar één ding is zeker, deze natuurlijke stoffen kunnen een positieve bijdrage leveren aan onze gezondheid.

Wat doet alcohol met je hormonen?

Van alcohol raken je hormonen uit balans. Beperk alcohol, zeker voor vrouwen!!!
Ontdek de waarheid achter alcohol: het is meer dan alleen ethanol en suiker afkomstig uit bedorven fruit. Het is een extreem giftige stof die je lever in overdrive zet om het zo snel mogelijk te verwijderen. Dit verstoort andere belangrijke processen, zoals de bloedsuikerspiegel en hormoonhuishouding. Alcohol gedraagt zich als suiker in je bloed, wat problemen kan veroorzaken zoals extra vetopslag, schildklierproblemen (schildklierhormonen worden omgezet in de lever) en een verstoring van de vrouwelijke geslachtshormonen. Zelfs één glas alcohol kan het oestrogeengehalte met 30% verhogen. Dus, als je wilt genieten van een drankje, beperk het dan tot af en toe en vermijd overmatig gebruik. Jouw gezondheid is de prioriteit.

Stress hormonen uit balans door koffie

Wie begint er de dag niet met een bakkie koffie? Voor veel mensen is dit de manier om een beetje wakker te worden. En dat is precies de werking waar je hormonen van gaan stuiteren. Koffie verhoogt je stresshormoon cortisol met als gevolg een hoger bloedsuiker. Door de stijging van je stress hormonen wordt je alert. Immers dat is de natuurlijke reactie op stress.

Evolutionair gezien herkent je lichaam dit alsof je moet vluchten voor een tijger en dan kan je maar beter goed wakker zijn. Wanneer je daarnaast ook nog een jachtig leven leidt (lees: dan heb je nog meer behoefte aan koffie aangezien het bovenstaande proces weer van voor af aan begint) loop je het risico om je bijnieren die stresshormonen moeten produceren uit te putten. Wanneer dit te veel en te vaak gebeurt kan je stress systeem onvoldoende hormonen afgeven wat op zijn beurt ook weer klachten geeft.

Drink daarom niet meer dan één a twee kopjes koffie per dag en als je veel stress hebt zou het voor je hormonen nog veel beter zijn om de dag niet te starten met koffie aangezien je bijnieren het dan helemaal zwaar te verduren hebben.

Je hormonen raken uit balans door roken

Roken is voor niemand goed maar voor de vrouwelijke hormonen rampzalig. De giftige stoffen uit sigaretten verhogen je stresshormonen. Daarnaast zal je lever de giftige stoffen moeten ontgiften en als dit proces niet optimaal verloopt zullen deze gifstoffen rechtstreeks in je lichaam opgenomen worden. Ik hoef je vast niet uit te leggen dat roken schadelijk is voor je gezondheid, dat weet iedereen. Maar roken kan ervoor zorgen dat je meer last krijgt van overgangsklachten. Opvliegers zijn het gevolg van verhoogde stresshormonen en bij mensen die roken zijn deze hormonen structureel verhoogd met als gevolg ook veel meer klachten.

Schrijnend vind ik het dat sigaretten dusdanig verslavend werken dat juist wanneer vrouwen last hebben van stress er naar de sigaret wordt gegrepen. In de hoop dat dit het stukje ontspanning geeft waar ze op hopen terwijl feitelijk er alleen maar meer stress vrijkomt in het lichaam. Wanneer jij rookt doe je er goed aan om de juiste hulp te vinden die je kan helpen met stoppen wanneer dit niet lukt op eigen kracht.

Wil je van je klachten af? Dan zal je eest de oorzaak moeten achterhalen

Moe, prikkelbaar en menstruatieklachten?

Ontdek binnen 3 minuten de hormonale oorzaak van jouw klachten. Ga ontdekken welke hormonen jouw klachten geven zodat je weet waar je aan moet werken.

Hormoonbalanscheck