Last van opvliegers?
Alle vrouwen komen vroeg of laat in de overgang, alleen gaat dit bij veel vrouwen niet zonder slag of stoot. Opvliegers zijn iets wat heel vaak voorkomt tijdens deze fase. Voor sommige vrouwen is dealen met opvliegers alles behalve leuk. Deze kunnen je dagelijkse bezigheden behoorlijk verzieken.
Hoewel een grote groep vrouwen daar last van heeft, zijn er ook vrouwen die nergens last van hebben. Dan vraag je je misschien af of deze groep gewoon geluk heeft of dat er andere factoren meespelen die voorkomen dat deze vrouwen opvliegers krijgen.
Opvliegers worden vaak gekoppeld aan het dalen van de geslachtshormonen. Lage oestrogeenspiegels zouden hier verantwoordelijk voor zijn. Als dit daadwerkelijk de enige reden is, waarom hebben 80 jarigen dan geen last opvliegers? In dit blog wil ik je uitleggen waarom dit zo is en wat jij kan doen om je opvliegers te verminderen.

Hebben hormonen schuld?
Bij de meeste vrouwen beginnen de hormonen te dalen vanaf hun veertigste. We hebben het dan over oestrogeen en progesteron. Zo rond de vijftig gaan bij de meeste vrouwen de eierstokken met pensioen. En dat is ook precies het moment dat je met hevige zweetbuien te maken kan krijgen. Opvliegers wat misschien wel de meest voorkomende klacht is, wordt daarmee gelinkt aan het dalen van je hormonen.
Misschien kan je het amper geloven, maar opvliegers zijn niet te wijten aan het dalen van je hormonen. Want in dat geval zouden alle vrouwen met eierstokken op aarde er last van moeten hebben. En dat is niet het geval. Je geslachtshormonen hebben eigenlijk helemaal geen schuld en veroorzaken ook geen klachten. Dat komt omdat een laag oestrogeen dit niet veroorzaakt. Natuurlijk zijn ze er indirect wel bij betrokken, maar het komt niet door het lage hormoongehalte zelf. Hormonen toedienen zal misschien de scherpe kantjes er wat afhalen maar optimaal wordt het niet.
Zo ontstaan hevige zweetaanvallen
Wat er wel gebeurt met je hormonen in deze periode is dat de samenstelling verandert. Het lichaam moet op zoek naar een nieuwe balans. Deze verandering van hormoon samenstelling is erg stressvol voor het lichaam. Er wordt dan door het lichaam zelf veel adrenaline aangemaakt als reactie hierop.
Voor alle duidelijkheid, deze adrenaline komt niet doordat jij een overvolle agenda hebt maar veranderingen in de samenstelling zoals dit ook gebeurt na een zwangerschap of puberteit. Het is dus adrenaline die vanuit een interne situatie komt. Als jij daarnaast ook nog veel ballen hoog te houden hebt zullen de stresslevels nog wat hoger uitvallen.
Die adrenaline wordt opgezogen door de lever. Dat heeft alles te maken met het vernietigende effect van adrenaline op je lichaam. Die lever wil dat op een later tijdstip op een veilige manier het lichaam uit werken. Dat is hoe het werkt in je lichaam. Toxiciteit vanuit omgevingsfactoren (voeding, stress, inademing en alles wat je op je huid smeert) worden door de lever opgenomen omdat je lever het filter is voor de rest van je lichaam. Het is niet wenselijk dat gevaarlijke stoffen verder je lichaam binnen dringen.
Dit is waarom jij wel last hebt van opvliegers en een ander niet.
Als je lever genoeg buffer capaciteit heeft om adrenaline te bufferen dan heb je weinig last van opvliegers. Jouw lever raakt snel verstopt door afvalstoffen zoals: haarverf, parfums, chemische rommel uit make-up of huidverzorging, diffusors, wasmiddelen, en wat al niet meer wat onze organen slecht kunnen uitscheiden. En dan heb ik het alleen nog maar over waar we onszelf aan blootstellen om er leuk uit te zien.
Dan heb ik het nog helemaal niet over de afvalstoffen uit verkeerde voeding. Conserveringsmiddelen, teveel zout in de voeding, vetten die rond de lever zitten, oude destructieve hormonen; al dan niet uit anticonceptie, pesticiden op ons voedsel en plastics in voeding om zomaar wat te noemen. Je lever werkt als een filter om ongewenste stoffen tegen te houden. Tegen de tijd dat je veertig bent zit je lever vol met afvalstoffen waardoor hormoonschommelingen een probleem worden.
Als jij last hebt van opvliegers komt dit niet door lage hormoonspiegels, het komt doordat er al een hormonale disbalans was voordat je in de overgang kwam zonder dat je dit misschien door had. Met andere woorden, de disbalans waar je mee te maken hebt komt doordat de lever geen buffercapaciteit meer heeft om de adrenaline te bufferen die tijdens deze periode extra afgegeven wordt.
In mijn andere blog over overgangsklachten deel ik meer kennis over wat je wellicht nog niet wist maar wat wel heel waardevol voor je is.
Opvliegers oplossen met een supplement?
Als jij op de kop staat van de opvliegers dan snap ik dat je naar de winkel gaat op zoek naar een middel wat de scherpe kantjes er wat afhaalt. Misschien wordt het daardoor iets dragelijker. De disbalans los je er niet mee op. Is het noodzakelijk dat je de disbalans opheft als je ook met een supplement minder klachten hebt? Ja dat is zeker wenselijk en ik zal je uitleggen waarom.
Als je lever in de situatie zit dat hij bomvol zit met toxines waardoor jij op de kop staat van ellende, dan heeft dat ook betrekking op je algehele gezondheid. Wanneer adrenaline niet goed gebufferd kan worden, kunnen andere afvalstoffen ook niet goed uitgescheiden worden. Deze toxines blijven daarmee opgeslagen in het lichaam. De hoeveelheid toxines die je in je lichaam hebt, draagt bij aan hoe snel je verouderd. Huidveroudering is daar een heel mooi voorbeeld van. Als je snel verouderd dan kan je er van op aan dat je ontgiftingsorganen het moeilijk hebben.
Hoe toxischer je lever is, des te groter het risico dat je te maken krijgt met ziekte op lange termijn. Het is ook de reden dat we zwaarder worden met de jaren zonder dat we anders zijn gaan eten of bewegen. Overgewicht is overigens niet direct een signaal dat je te maken hebt met een overvloed aan toxines, je kan een vette lever hebben die amper kan ontgiften terwijl er aan de buitenkant geen grammetje vet te zien is.
Wat helpt om opvliegers te verminderen?
Wat kun je nou zelf doen als je last hebt van opvliegers? Nou in de eerste plaats veel groente en fruit eten en voldoende bewegen. Dat lijkt misschien een open deur maar dit heeft alles te maken dat als je gezonder eet en meer gaat bewegen je lever beter kan ontgiften. Want dat is eigenlijk wat we moeten doen om van opvliegers af te komen. Ongiften! Daar hoef je echt geen strenge detoxkuren voor te volgen, liever niet zelfs. Aanpassingen in je voeding en eventueel ondersteunen met supplementen kan wonderbaarlijk goed werken. Hoe dit eruit ziet en het beste aanpakt, daarbij kan ik je helpen.
Je opvliegers worden erger bij stress
Nu je weet dat adrenaline opvliegers triggert kan je misschien ook wel begrijpen dat stress van buitenaf niet helpend is. Als je veel ballen hoog te houden hebt, en dat hebben we vaak als vrouw in deze periode (de zorg voor kinderen en ouders) dan doe je er goed aan om te kijken wat je mogelijkheden zijn. Klusjes uitbesteden of makkelijker worden in specifieke zaken kan soms echt helpen.
Wat we ook niet moeten vergeten is dat voeding ook adrenaline aanwakkert. Koffie jaagt stresshormonen op en dat wijntje doet exact hetzelfde. Je stresshormonen worden 30% hoger door een glaasje wijn die je vaak neemt om juist een beetje te kunnen ontspannen. Groene thee, matcha en andere stimulerende middelen werken op dezelfde manier. Als je veel last van stress hebt kan je dit beter achterwege laten en kiezen voor melissethee.
Je lichaam heeft ook voldoende glucose nodig. Je bijnieren die nu de aanmaak van geslachtshormonen moeten overnemen krijgen stress als er te veel vet en eiwitten in de voeding zit. Je lichaam kan niet goed glucose halen uit deze voeding. Ook dat zal het aantal stresshormonen verhogen en je bijnieren laten verzwakken. Gejaagdheid en je niet goed voelen is het gevolg.
Dit zijn zomaar wat voorbeelden die je hormonen uit balans kunnen brengen of een disbalans verergeren. Als jij beter wilt begrijpen hoe hormonale disbalansen ontstaan vraag dan de gratis masterclass “Hormoonbalans” aan.
