PMS en hoe kan ik mijn klachten verminderen?
Als jij je niet opperbest voelt in de week voorafgaand aan je menstruatie of misschien wel de twee volle weken na een eisprong, dan is de kans groot dat je te maken hebt met PMS.
PMS staat voor premenstrueel syndroom en gaat gepaard met de nodige klachten. Deze kunnen voor iedere vrouw anders zijn in intensiteit. Ze kunnen je levenskwaliteit behoorlijk verzieken waardoor het lijkt dat je je alleen de week na de menstruatie goed voelt en vanaf de eisprong begint de ellende.
In dit blog wil ik je uitleggen wat de betekenis is van PMS, welke klachten het geeft en waardoor het ontstaat. PMS heeft symptomen die sterk verbonden zijn met het immuunsysteem. Zodra deze onder druk komt te staan worden de klachten van PMS erger.

PMS klachten
Hoe weet je nu of je te maken hebt met PMS? Je kan PMS herkennen aan een aantal klachten en symptomen.
Veelvoorkomende klachten en symptomen zijn:
- stemmingswisselingen (prikkelbaarheid, angst, depressie)
- gevoelige borsten
- vermoeidheid
- hoofdpijn
- buikkrampen
- opgeblazen gevoel
- acne
- veranderingen in eetlust
Wat zijn de symptomen van PMS?
PMS kenmerkt zich door een aantal klachten voorafgaand aan je menstruatie. Ze komen op dat specifieke moment in je cyclus tevoorschijn, omdat het menstruatieproces 80% van de reserves van het lichaam in beslag neemt. De resterende 20% kunnen de gezondheidsproblemen niet aan die het immuunsysteem normaal gesproken op afstand houdt.
Wat ik daarmee bedoel:
Je immuunsysteem verplaatst zich iedere maand voor een groot deel naar de geslachtsorganen om te zorgen dat de menstruatiecyclus goed verloopt. Tijdens een eisprong gebeurt dit ook, al is dit in mindere mate. En wellicht ken je het spreekwoord: als de kat van huis is, dansen de muizen. Als een deel van het immuunsysteem niet sterk genoeg is om stoorzenders in het lichaam af te weren, ontstaan er deze klachten. Daarom ben je ook veel kwetsbaarder voor stress. Dit verlaagt ook je immuunsysteem waardoor de klachten erger worden.
Wat is de betekenis van het premenstrueel syndroom?
Allereerst is het belangrijk om te begrijpen wat PMS is en hoe het ontstaat. PMS staat voor premenstrueel syndroom en verwijst naar een groep symptomen die vrouwen ervaren in de week of twee voorafgaand aan hun menstruatie. Deze symptomen variëren van persoon tot persoon en kunnen bestaan uit emotionele, fysieke en gedragsveranderingen.
PMS ontstaat als je te maken hebt met een onderliggend gezondheidsprobleem. Voorbeelden hiervan zijn: een gevoelig zenuwstelsel, laaggradige virale en bacteriële infecties zoals EBV, gordelroos en streptokokken, aandoeningen van het darmkanaal wegens ontstekingen en overgevoeligheid voor voedingsmiddelen, een lever die moeite heeft met ontgiften waardoor toxines en oude hormonen niet goed ontgift kunnen worden.
Hoe stress jouw klachten verergert
Stress heeft invloed op verschillende hormonen in ons lichaam, zoals cortisol, adrenaline en noradrenaline. Deze hormonen helpen ons lichaam te reageren op stressvolle situaties door de bloeddruk te verhogen, de hartslag te versnellen en energie vrij te maken om te vechten of te vluchten.
Maar langdurige stress kan leiden tot een overproductie van deze hormonen, wat kan leiden tot een disbalans in het lichaam. Het verzwakt je immuunsysteem en je lever moet het overschot aan adrenaline opnemen om op een later moment weer uit te scheiden. Als je moeite hebt met ontgiften zal niet alle adrenaline het lichaam verlaten waardoor je nog kwetsbaarder bent.
Maar dat is niet alles. Stress kan ook invloed hebben op andere hormonen in het lichaam, zoals oestrogeen en progesteron. Bij langdurige stress kan de productie van oestrogeen veranderen, wat kan leiden tot menstruatieproblemen en andere hormonale onbalans. Progesteron gaat verloren aan cortisol en testosteron gaat omlaag, wat kan leiden tot een afname van het libido.
Bovendien kan stress ook leiden tot andere symptomen die verband houden met PMS, zoals vermoeidheid en prikkelbaarheid. Zeker als je hersenen niet voldoende glucose tot hun beschikking hebben moeten de bijnieren dit compenseren met nog weer meer cortisol waardoor je in een vicieuze cirkel belandt.
Door een tekort aan glucose in de hersenen worden signaaloverdrachten via neurotransmitters verstoord. Serotonine is daar een voorbeeld van. Deze is betrokken bij de stemming, slaap en eetlust. Een laag serotoninegehalte kan leiden tot symptomen zoals prikkelbaarheid, angst en depressie.
Tips om PMS-klachten te verminderen
Gelukkig zijn er verschillende manieren om PMS klachten te verminderen. Hieronder geef ik je enkele tips die je kunt uitproberen:
- De allerbelangrijkste factor om PMS klachten te verminderen is om je immuunsysteem sterk te houden. Als je weet dat het immuunsysteem haar prioriteiten verlegt, waardoor stoorzenders minder makkelijk op afstand gehouden kunnen worden doe je er goed aan om veel vitamines en mineralen in je voeding te hebben. Stress, cafeïne en alcohol jagen je stresshormonen op waardoor je kwetsbaarder bent in deze periode.
- Probeer goed met stress om te gaan. Als stress een belangrijke factor is doe je er goed aan om stress verlagende activiteiten toe te voegen aan je dagelijkse routine. Dit kan bijvoorbeeld yoga, meditatie, diepe ademhaling of wandelen zijn. Deze activiteiten kunnen helpen om stresshormonen te verlagen waardoor je lichaam beter kan ontspannen.
- Beweeg regelmatig: Bewegen is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geest. Door te bewegen maakt je lichaam endorfine aan, een stofje dat zorgt voor een geluksgevoel en stress vermindert. Probeer dagelijks minimaal 30 minuten te bewegen, bijvoorbeeld door te wandelen, fietsen of sporten.
- Vrouwen met PMS hebben vaak onderliggende gezondheidsproblemen, laaggradige ontstekingen, moeite met ontgiften en oude hormonen die niet goed uitgescheiden worden. Hoe je dit probleem aanpakt en oplost kan ik je bij helpen.
Lukt het je niet om van deze maandelijks terugkerende klachten af te komen?
Vindt je het moeilijk om op eigen houtje hier mee aan de slag te gaan? Blijf dan vooral niet aanmodderen en zoek hulp bij een deskundige die helemaal thuis is in de wereld van hormonen.
Stel je voor dat jij een gebroken rug hebt. Ga je dan liever naar de huisarts die overal een beetje verstand van heeft? Of ga je dan liever naar een specialist die helemaal gespecialiseerd is in gebroken ruggen? Ik denk dat je het antwoord wel weet.
Bekijk de gratis Masterclass Hormoonbalans en ontdek waardoor jouw hormonen uit balans zijn geraakt en wat mijn allerbeste advies hierop is om jouw energiegebrek, opvliegers en menstruatiemalaise aan te pakken.
