Intermittent fasting

Intermittent fasting is een vorm van afwisselend vasten of beter gezegd; een aantal uren van de dag eten en een aantal uren bewust niet eten. Bekende vormen van intermittend fasting zijn periodiek vasten of om de dag vasten. Drinken tijdens de uren dat je niet eet is toegestaan mits het geen calorieën bevat. Water of kruidenthee dus! Geen koffie omdat dit glucose de bloedbaan in jaagt vanwege het cafeïne effect.

Er wordt beweerd dat Intermittent fasting  gunstige effecten kan hebben op gewichtsverlies en je energieniveau. Of het gezond voor je is, daar zijn de meningen over verdeeld, ik ben er geen voorstander van.

Intermittent fasting is vooral erg populair bij vrouwen. Hormonale disbalansen komen vaker voor bij vrouwen, wat maakt dat overgewicht op de loer ligt. En juist die hormonale disbalansen is vaak de reden dat intermittent fasting ingezet wordt om af te kunnen afvallen en tevens de reden dat dit juist bij vrouwen helemaal mis gaat. Voor ik je ga uitleggen hoe dat zit, vertel ik je meer over de diversiteit van intermittend fasting.

Intermittent fasting schema

Er bestaan meerdere varianten van intermittent fasting  die elke hun eigen eetschema hebben. Dit zijn de meeste voorkomende:

8/16-schema

  • De populairste variant is het 8/16-schema: makkelijk in te plannen in de dagelijkse routine. De bedoeling is elke dag 16 uur achterelkaar te vasten en 8 uur lang een normaal maaltijdpatroon te volgen. Als je om 18.00 uur na het avondeten begint te vasten, mag je om 10 uur ’s morgens opnieuw eten. Dit is relatief makkelijk in te bouwen in je dagelijkse routine omdat het niet teveel afwijkt van wat je wellicht gewend was.  Wie dit schema aanhoudt, haalt dus zijn of haar dagelijkse energiebehoefte uit die 8 uur waarin eten toegestaan is. Deze kan verdeeld worden over 2 maaltijden, of over 3 maaltijden.

12/12-schema

  • Binnen dit eetschema eet je 12 uur wel en 12 uur niet. Dus bij voorbeeld tussen 8.00 uur in de ochtend je ontbijt en na 20.00 uur ’s avonds eet je niet meer. Dit schema is nog wat makkelijker vol te houden dan het 8/16 eetschema. Dat komt omdat je wel na het opstaan je ontbijt eet.

6/18 – schema

  • Binnen dit schema begin je pas met eten rond 12.00 uur en eet je na 18.00 uur niets meer tot de volgende dag 12.00 uur. Je eet dan 18 uur niet en 6 uur op een dag wel. Dit is voor veel mensen een pittig schema en vaak niet goed vol te houden. Eigenlijk eet je dan hooguit 2 maaltijden per dag en wordt het voor veel mensen al een uitdaging om alle voedingsstoffen binnen te krijgen. Vaak zie je dan ook dat er na verloop van tijd toch tekorten ontstaan.

Intermittent fasting varianten

Naast de verschillende eetschema’s kent intermittent fasting ook meerdere varianten. Zo kun je elke dag binnen een specifiek tijdsslot eten maar je kan ook kiezen voor meerdere dagen intermittent fasting of een detoxkuur van meerdere dagen.  Dit zijn enkele voorbeelden:

5/2-schema

  • Bij het 5/2-schema eet je 5 dagen van de week normaal en 2 dagen van de week eet je niets en drink je alleen. Deze manier is bedoelt om een effect na te bootsten van schaarste. Persoonlijk vind ik dit niet zo’n geweldig idee. Het is zwaar, lastig in te plannen in je agenda en de voordelen zijn niet geweldig.

alternate day fasting

  • Alternate day betekent eigenlijk gewoon om de dag vasten. De ene dag eet je gewoon en de dag erna eet je slechts 500 calorieën. Het idee hierachter is dat je over de hele linie minder calorieën binnenkrijgt. Deze variant wordt meestal ingezet als je wilt afvallen. Het is redelijk goed vol te houden, al zou ik op de dagen dat je slechts 500 calorieën eet vooral groente en fruit eten. Dit beperkt de schade aan je lichaam.

detox of vastenkuur

  • Een detoxkuur van meerdere dagen bestaat meestal uit het drinken van sapjes en het volledig onthouden van vast voedsel. Het wordt vaak ingezet om de darm op te schonen. Jarenlang heb ik klanten begeleid tijdens detoxkuren met verschillende effecten. Zo kan je je heel goed voelen maar er kunnen ook heftige ontgiftingsreacties ontstaan waar je voor moet oppassen. Wat ik vaak tegenkwam is dat niet iedereen zin heeft om een week zonder vast voedsel door te komen.

Is intermittend fasting gezond voor je?

Nee intermittend is voor heel veel mensen niet gezond. Intermittend fasting moet haast wel zijn bedacht  door mannen. Vrouwen zijn helemaal niet goed uitgerust om dit te doen.

De wetenschap kijkt alleen naar de voordelen op korte termijn, nu op lange termijn zijn de gevolgen schrikbarend.

Je hersenen rekenen bij zonsopkomst op voedsel. Overdag zijn we actief. Als we slapen zitten onze hersenen in een slaapmodus waardoor ze minder glucose nodig hebben. Krijgen je hersenen bij zonsopkomst geen glucose dan moeten je bijnieren de klappen opvangen. In het bijzonder bij vrouwen waarbij de bijnieren ook geslachtshormonen moeten aanmaken is dit een groot probleem. Als je al zwakke bijnieren had dan zal het niet heel lang duren voor de eerste klachten zich aandienen.

Wat gebeurt er in je lichaam bij intermittend fasting?

Intermittend fasting wordt door velen de hemel in geprezen. Er zouden veel voordelen aan zitten. Over de nadelen hoor je amper iets. Het grootste nadeel is dat wanneer je in de ochtend glucose uit je voeding laat dit enorm belastend is voor je bijnieren. Deze zullen het glucosetekort moeten compenseren door het bloedsuiker te verhogen. De energie die je ervaart komt meestal door de verhoogde adrenaline afgifte.

Tevens zullen mensen vaak cafeïne gaan consumeren om het vol te kunnen houden zonder voedsel. Cafeïne wat op zichzelf al zeer belastend is voor de bijnieren wordt gedronken als oppepmiddel om de ochtend door te komen.

Als je aan intermittend fasting doet heb je eigenlijk maar één echt voordeel. Omdat je niet eet, eet je ook geen vet. Juist dit vet maakt dat je de voordelen van het vasten krijgt.

Als we het hebben over voordelen dan bestaan er nogal wat misvattingen. Laten we deze misvattingen eens onder de loep nemen.

Opruimen van cellulair afval

Door vasten zowel door het volgen van een detoxkuur als intermitterend vasten treed er een werkingsmechanisme op in het lichaam. Dit proces heet autofagie, of beter gezegd: het verwijderen van cellulair afval wat niet meer of minder is dan het lichaam reinigen van afvalmateriaal uit de cellen. Je zou dit ook detoxen kunnen noemen want dat is exact hetzelfde.

De wetenschap gelooft niet in reinigen. Die geloven dat het lichaam dat vanzelf wel doet en nooit een detox of reiniging nodig heeft. Dus waarom zou je lichaam dit dan nodig hebben? Als we spreken van cellulair afval wat uit een cel komt, over wat voor afval hebben we het dan? Ontgifting dat is reiniging en als je stopt met eten, begin je te reinigen.

De gedachte dat je begint te reinigen als je stopt met eten klopt niet helemaal. Je begint te reinigen als je stopt met het eten van vetten. Dus vetvrij eten zoals fruit of groente zorgt voor hetzelfde effect. Dus waarom zou je je lichaam waardevolle voedingsstoffen ontnemen als het ook kan reinigen als je alleen het vet uit de voeding haalt?

Zelf ben ik groot voorstander van het reinigen en ontgiften. Dat voorkomt veel narigheid op latere leeftijd.  Stoppen met eten is niet wat je lichaam nodig heeft om veilig te kunnen ontgiften. Om afvalstoffen goed uit te kunnen scheiden zal je je lever in de ochtenduren juist de vitamines en mineralen moeten geven zodat het afval ook daadwerkelijk buiten de deur gezet kan worden.

Vermindering van laaggradige ontstekingen

Intermitted fasting belooft minder ontsteking in het lichaam: de gedachte dat je ontsteking afneemt is onjuist. Die ontsteking wordt niet veroorzaakt door eten zelf maar door het type voedsel wat je eet. Gluten voedt virussen, eieren voedt virussen , kaas, zuivel, mais, het voedt ziekteverwekkers. Pathogenen als virussen en bacteriën in je lichaam zijn ziekteverwekkers en deze ziekteverwekkers zitten achter ontsteking! Jezelf onthouden van voedsel zal ontsteking doen afnemen omdat je op dat moment ook geen voedingsmiddelen eet die ontsteking veroorzaakt.

Herstel van insulinegevoeligheid

Insulineresistentie neemt af als je in de ochtend niet eet, dat klopt maar dat komt niet door het weglaten van voedsel of het uitstellen ervan.

Als je niet eet in de ochtend, zal je geen hoge insulineresistentie hebben. Als je geen voedsel eet in de ochtend zal je geen insuline afgeven en ja dan heb je minder insulineresistentie. Maar dat komt niet door het eten an sich weg te laten, maar omwille van het vet wat dan ook niet gegeten wordt op dit tijdstip. Als je ’s ochtend geen vetten eet heb je namelijk geen insulineresistentie!

Afvallen en Minder zwelling

Veel mensen hebben last van vochtophopingen. Overgewicht bestaat voor een derde uit vocht. Als je aan intermittend fasting doet merk je misschien dat de zwelling afneemt. Zodra je weer gaat eten neemt de zwelling weer toe. Dat komt omdat zwelling afneemt als je gaat ontgiften. Dat vocht bevat veel afvalstoffen. Zodra je weer gaat eten, stopt het ontgiftingsproces en komt het vocht weer terug als het lichaam niet in staat is toxines zelf af te voeren omdat er teveel afval zit opgeslagen in het lichaam.

Afvallen gaat makkelijker

In het begin kan dit zeker zo zijn. Als jouw systeem de klappen van een overload aan stresshormonen kan opvangen zal je merken dat intermittend fasting in jouw voordeel werkt. Als je lichaam niet zo fit meer is, omdat er misschien een ziekte of randje burn-out zit zal je sneller vastlopen met klachten.

De reden dat mensen gemakkelijker afvallen is omdat ze over de hele linie gewoon minder calorieën eten. Soms door in het aantal maaltijden te snijden maar ook omdat er minder gesnaaid wordt in de periode dat je wel kan eten. Afvallen gebeurt dus niet zozeer door het eetschema of de variant die je erop nahoudt. Je kan wel afvallen omdat je afvalstoffen kwijtraakt want een teveel aan toxines in het lichaam is een belangrijke factor waarom we zwaarder worden met de jaren.

Verhoogd het groeihormoon

Groeihormoon stijgt als je dit gaat meten middels een bloedtest maar in feite stijgt het helemaal niet. Er wordt evenveel groeihormoon geproduceerd door het lichaam maar je ziet er meer van terug in de bloedtest als het vet achterwege wordt gelaten. Niet omdat het daadwerkelijk stijgt maar als het vet uit de bloedbaan is laten de onderzoeken een hoger groeihormoon zien. Vet absorbeert groeihormoon.

Er is nog een reden dat het groeihormoon hoger uitvalt en dat is het ontgiftingsproces dat plaatsvindt als je voedsel verwijdert met name het vet. Als je voedsel weglaat kun je jezelf reinigen. Dat betekent dat je oude verouderde hormonen vrijgeeft die gedeactiveerd zijn. Ze werken niet meer want dat is wat het menselijk lichaam doet. Het haalt oestrogeen, progesteron en testosteron eruit en verwijdert het. Hetzelfde geldt voor menselijk groeihormoon, het ontgift de lever en de organen. Het komt in je bloedbaan terecht en je plast het uit. Je verwijdert het, maar als je een bloedtest laat doet zal je er meer van zien. Als de wetenschap er meer groeihormoon ziet denken ze dat dit komt door het weglaten van voedsel maar in feite komt dit door het weglaten van vetten.

Is intermittent fasting voor iedereen geschikt?

Intermittend fasting  is zeker niet voor iedereen geschikt. Bijvoorbeeld je als herstellende bent van een operatie, een ziekte, zwanger bent of al een laag gewicht hebt. Dan doe je er goed aan om er helemaal niet aan te beginnen. Ook voor fitte mensen kan ik het niet echt aanraden. Er zijn gezondere manieren, zeker op lange termijn om af te vallen of je gezondheid te verbeteren.

In deze audio leg ik je uit waarom we dit maatschappelijk ook niet zouden moeten willen. Hier geef ik mijn persoonlijke visie.

Als je op zoek bent naar gezondere opties, dan deel ik deze graag met jou. Benieuwd naar mijn aanpak en visie? Vraag dan de gratis roadmap aan en ontdek hoe jij 5 tot 10 kilo afvalt in acht  weken tijd met de Slankmethode.

Gratis Roadmap als alternatief voor intermitted fasting

Afvallen salnkmethode