15 kilo afvallen in de overgang
Het overkomt best veel vrouwen, tegen de tijd dat ze in de overgang komen vliegen de kilo’s eraan. Daar waar je voorheen nooit problemen had met je gewicht is dat nu ineens anders. En het lijkt wel of afvallen in de overgang iets is wat erg moeizaam gaat.
Vaak wordt er gesuggereerd dat je stofwisseling trager gaat. Het wegvallen van de geslachtshormonen zou meer snaaibehoefte uitlokken. Maar als we dat snaaien achterwege laten blijkt dat afvallen in de overgang nog altijd lastig is.
Het is niet alleen je veranderde samenstelling van hormonen die het afvallen in de overgang dwarsboomt maar de ophoping van onbruikbare hormonen en een slechte uitscheiding van deze hormonen die ervoor zorgen dat je stofwisseling op zijn kont gaat. En juist dat zorgt voor de extra gewichtstoename rond deze periode.

Je bent in de overgang en je wilt graag afvallen
Als je in de overgang bent en wilt afvallen dan moet je weten hoe het komt dat je tijdens de overgangsjaren zwaarder bent geworden. Zo rond je veertigste jaar beginnen je geslachtshormonen langzaam te dalen. Eerst is het hormoon progesteron wat al flink omlaag gaat, gevolgd door oestrogeen die er wat achteraan hobbelt. De gemiddelde leeftijd dat een vrouw in de overgang komt is 51 jaar.
Onderzoek toont aan dat vrouwen tijdens de overgang zo’n 2,5 kilo aankomen. Als jij flink meer aankomt tijdens de overgang dan ligt het niet aan het zakken van je hormonen. Tijdens deze periode waarin de samenstelling van hormonen veranderd wordt er veel meer adrenaline aangemaakt door het lichaam. Deze adrenaline wordt verwerkt door de lever, of beter gezegd: de lever zuigt deze adrenaline op en slaat deze op in zichzelf. Om op een later tijdstip als de rust wedergekeerd is het lichaam uit te werken.
Als de capaciteit van lever niet toereikend is dan zal de lever gaan onderpresteren. Dat betekent niet dat je leverfuncties ineens gaan afwijken of dat je met spoed naar de dokter moet. Het betekent dat de lever niet meer in hetzelfde tempo de vet en suikerverwerking aankan als toen je 16 was. We noemen dit in de volksmond ook wel een trage stofwisseling. Maar het is niet je voedsel wat trager door je maag gaat, het is de lever die in een trager tempo zijn functies uitvoert. Dat is de reden dat veel vrouwen naarmate ze ouder worden steeds zwaarder worden zonder dat ze anders zijn gaan eten en het is ook de reden dat ze juist in deze periode de kilo’s eraan zien vliegen.
Dit is waarom afvallen niet lukt in de overgang
Gewichtsschommelingen tijdens de overgang worden grotendeels veroorzaakt door de veranderde hormoonsamenstelling. Met deze hormonale verschuiving, veranderd ook je immuunsysteem. Vaak zie je tijdens deze veranderingen ook auto-immuunaandoeningen ontstaan. De puberteit, de geboorte van een kind en de overgang zijn van die periodes dat er veel veranderd in de samenstelling of dat er veel schommelingen zijn. Die schommelingen en de adrenaline die daar uit voortkomt doen je immuunsysteem verzwakken wat ziekteverwekkers doet groeien en klachten veroorzaakt.
Eén van die klachten is gewichtstoename. Zonder dat jij anders bent gaan eten of minder bent gaan bewegen vliegen de kilo’s eraan. Tijdens de overgang is je immuunsysteem kwetsbaar door de extra adrenaline die door het lichaam giert. Ziekteverwekkers maken hier dankbaar gebruik van en de lever moet hierdoor harder werken. Dit leidt tot een trage gestagneerde lever die zowel overgewicht als een scala aan overgangsklachten veroorzaakt. Ook verandert de locatie van gewichtstoename, waarbij het overtollige gewicht nu vaak wordt opgeslagen als visceraal vet rond de buik en taille. Dit vergroot het risico op aandoeningen zoals het metabool syndroom, diabetes type 2, en hartaandoeningen.
Spontaan afvallen in de overgang wordt soms belemmerd
Naast hormonen zijn er andere factoren die een rol spelen bij gewichtsverandering tijdens de overgang:
- Verlies van spiermassa: Tijdens de overgang verandert je lichaamssamenstelling, wat deels wordt veroorzaakt door veroudering, hormonale veranderingen en verminderde fysieke activiteit.
- Slaapgebrek: Veel vrouwen ervaren slaapproblemen tijdens de overgang, wat kan leiden tot gewichtstoename. Onvoldoende slaap kan leiden tot hogere niveaus van het hongerhormoon ghreline en lagere niveaus van het verzadigingshormoon leptine. Als je slecht slaapt heb je de volgende dag meer behoefte aan suikerrijke snacks om het energietekort op te heffen. Meestal uit zich dat niet in de meest gezonde keuzes.
- Verhoogde insulineresistentie: Insulineresistentie komt vaak voor bij vrouwen. Dit kan het moeilijker kan maken om af te vallen. Als je meer wilt lezen over het opheffen van insulineresistentie, lees dan mijn blog hierover
Vaak eten we niet gezond al denken we van wel
Heel vaak krijg ik mail van vrouwen die aangeven dat ze letten op hun koolhydraten, vetten en eiwitten en dat ze ondanks dat niet afvallen. Nu is dat op zich niet verkeerd als je je gewicht stabiel probeert te houden. Als je te zwaar bent is dit niet krachtig genoeg om échte verandering in de situatie te krijgen. Wat veel vrouwen niet beseffen is dat ze veel teveel vetten en eiwitten eten.
* In de sportschool krijg je te horen dat je voldoende eiwitten moet eten voor spierherstel, niet beseffende dat dit ook veel vet bevat.
* In de media horen we allemaal geroeptoeter dat we dik worden van koolhydraten dus ga je minder koolhydraten eten, niet beseffende dat je dit gat wellicht opvult met meer vetten want dit is goed voor je, wordt je verteld.
* Van coaches en consulenten hoor je dat je minder calorieën moet eten, dat je honger die daar uit voortkomt makkelijk met meer eiwitten kan omzeilen, niet beseffende dat je daarmee veel vet binnenkrijgt want eiwitten bevatten doorgaans ook veel vet.
En het is dat vet wat niet goed voor je is!
Moet je anders gaan eten om af te vallen tijdens de overgang?
Zoals je hierboven kan lezen zal je voedingspatroon misschien wel optimaal zijn als je niets mankeert of op gewicht wilt blijven, als je wilt afvallen of van vervelende klachten af wilt zal je kritisch moeten kijken hoe je organen voedsel verwerken- en dat betekent dat we naar de lever moeten kijken. Omdat het de lever is die verantwoordelijk is voor het getal op de weegschaal.
En vette voeding is alles behalve goed voor je. Ja we hebben wat goede vetten nodig maar dat is écht niet zoveel als populaire diëten je doen geloven. Vet maakt je insulineresistent, blokkeert je ontgifting, is verzurend voor je weefsels en is een ware aanslag op je spijsvertering. Als dat maar lang genoeg aanhoudt dan zal je ook daar problemen krijgen nog los van het feit dat je veel te weinig vezels binnenkrijgt omdat die niet voorkomen in vetten en eiwitten.
Dat wat je nodig bent is glucose uit bronnen van schone koolhydraten zoals groente en fruit, zonder dat daar vet aan is toegevoegd. Het is het vet wat ervoor zorgt dat je aankomt bij het eten van koolhydraten. Je wordt niet dik van aardappelen maar wel van wat je eroverheen giet (jus) of wat je erbij serveert (vlees) Je wordt niet dik van suiker, suiker maakt je probleem alleen zichtbaar omdat er vaak teveel vet in de voeding zit.

Mijn ervaring en expertise als je wilt afvallen in de overgang
Afvallen tijdens de overgang kan wat complexer zijn omdat het niet alleen gaat over wat minder eten of meer bewegen. Afvallen in de overgang gaat vooral over je vetinname drastisch verlagen en goede koolhydraten eten zodat de lever die glucose kan gebruiken om uit de spaarstand te komen. Het gaat ook over het fit houden van de lever zodat deze de extra adrenaline kan bufferen, daarmee voorkom je overgangsklachten maar ook dat het tempo van de vet en suikerverwerking op slot gaat.
Afvallen in de voergang is zeker geen onmogelijke opgave alleen moet je wel weten waar je goed aan doet. Als vrouwen zich aanmelden voor mijn programma zie je dat de boel weer in beweging komt. Maar vaak spelen er naast een goed voedingspatroon ook nog meer factoren mee die belangrijk zijn als je wilt afvallen tijdens de overgang. Ik neem ze hieronder met je door.
Als je wilt afvallen in de overgang blijf dan actief en onderhoud je spiermassa
Regelmatige lichaamsbeweging is van onschatbare waarde, vooral naarmate je ouder wordt en de activiteit van nature afneemt. Krachttraining, in het bijzonder, speelt een cruciale rol bij vetverlies en het opbouwen of behouden van spiermassa. Minder spiermassa betekent namelijk een lagere verbranding van calorieën. Het omgekeerde geldt ook: spieren helpen je zelfs als je ligt te slapen meer energie te verbruiken.
Tijdens de overgang is het daarom van extra groot belang om krachttraining in je routine op te nemen. Hierdoor kun je spierverlies minimaliseren en tegelijkertijd de gezondheid van je botten beschermen. Ben je niet zo van de krachttraining in de sportschool? Wandelen is beter voor je dan fietsen. Bij wandelen maak je gebruik van je staande kracht en dit helpt om botontkalking te voorkomen. Bij fietsen hoef je niet je eigen gewicht te dragen wat misschien heel verleidelijk lijkt (lang leve de E-bike) maar niet goed voor je figuur en je botdichtheid.
Een trage lever vol afvalstoffen is een verborgen dieetsaboteur
In de lever worden hormonen afgebroken, koolhydraten verwerkt en vetverbranding mogelijk gemaakt. Het getal op de weegschaal wordt door je lever bepaald en niet door de hoeveelheid koolhydraten of calorieën. De lever heeft glucose nodig om zijn werk te kunnen doen dus als je koolhydraatarm eet zal je lever niet de glucose krijgen om jou en je organen te kunnen beschermen. Het gevolg is dat deze prioriteiten gaat stellen en onderpresteren. Schildklierhormonen worden niet meer omgezet, de spijsvertering komt in de knel vanwege een lagere aanmaak van gal en zoutzuur en er worden minder afvalstoffen het lichaam uitgewerkt.
Het gevolg is een lever die volloopt met gifstoffen. Als de lever dit niet meer kan bufferen dan loopt het lichaam ook vol met gifstoffen. Deze worden opgeslagen in je vetweefsel omdat ze daar de minste schade aan je organen kunnen aanrichten. Als de lever verzadigd is met gifstoffen, zoals die uit milieuvervuiling, pesticiden, synthetische hormonen en bewerkte voedingsstoffen, stopt de vetverbranding. De lever is een robuust orgaan wat de alvleesklier moet beschermen, als deze het moeilijk krijgt komt je suikerhuishouding in de problemen. Dit kan resulteren in gewichtstoename, insulineresistentie, diabetes en hartaandoeningen.
Als je wilt afvallen wil je juist een actieve stofwisseling. Ondersteun je lever met een dieet rijk aan groente en fruit. Dan zal je lever al beter gaan functioneren. Als je tot 12.00 uur geen vetten in je voeding hebt zal je lever er meer gifstoffen eruit gooien dan erin komen. Dit is van cruciaal belang voor gewichtsbeheersing tijdens de overgang
Onvoldoende slaap kan afvallen in de overgang belemmeren
Veel vrouwen in de overgang hebben moeite met slapen vanwege nachtelijk zweten (opvliegers in bed), stress en andere fysieke effecten. Dat komt vooral doordat de lever in de kleine uurtjes actief is. Als er veel rommel is om te ontgiften zal de lever actiever zijn. Dat gaat ten koste van jouw slaap.
Daarom doe je er goed aan als je bij het opstaan minimaal een halve liter water drinkt met een halve uitgeknepen citroen. Hiermee spoel je alle gifstoffen uit je bloedbaan en help je de lever met ontgiften. Doe je dit niet dan kan je dit vergelijken met het vuilnis aan de weg zetten terwijl deze niet wordt opgehaald.
Als je slecht slaapt tijdens de overgang dan is ontgiften een punt van extra aandacht. Misschien denk je dat je dat je lichaam dat vanzelf wel doet en dat je dat niet nodig bent. Slecht slapen tijdens de overgang is al een teken dat je extra aandacht zou moeten besteden aan een betere ontgifting en als je wilt afvallen al helemaal. Hoe je dat doet, daar kan ik je bij helpen.
Het dalen van gelukshormonen maakt afvallen in de overgang extra lastig
Je stemming, oftewel hoe je je voelt gedurende een bepaalde periode, wordt in grote mate beïnvloed door de aanwezigheid van het ‘gelukshormoon’ serotonine in je hersenen.
Tijdens de overgang daalt het oestrogeenniveau, terwijl oestrogeen nu juist de aanmaak van serotonine stimuleert. Het eten van zoete en vette producten geeft een kortdurende serotnineboost zodat je je weer even happy voelt.
Dit effect is echter van korte duur, hierdoor maakt dit proces het zo lastig om niet opnieuw naar suikerhoudende snacks te grijpen om je weer goed te voelen.
Skip dus zeker niet alle koolhydraten uit je voeding maar kies voor volwaardige en complexe koolhydraten zoals hierboven al beschreven. Ook een goede darmwerking is cruciaal omdat serotonine voor het grootste deel in de darmen wordt aangemaakt.
Afvallen in de overgang vraagt om het drinken van voldoende water
Water zuivert het lichaam en helpt afvalstoffen af te voeren. Zoals je thuis ook je ramen niet zeemt met koffie en cola (ik hoef je hopelijk niet uit te leggen waarom) zal het lichaam ook niet geholpen zijn als je kiest voor vloeistoffen die je eerder uitdrogen dan hydrateren. Schoon water liefst met wat sap uit een uitgeknepen citroen zal je helpen om je bloedbaan te zuiveren.
Tip: Soms kan je lichaam dorst- en hongersignalen door elkaar halen. Dus, als je hongerig bent, begin met een glas water. Als de honger aanhoudt, is het echte honger. Als de honger verdwijnt, was het waarschijnlijk dorst waar je lichaam om vroeg.
Wil jij ook graag afvallen en is je dit tot op heden niet gelukt? Vraag dan de gratis roadmap aan en ontdek hoe jij 5 tot 10 kilo afvalt in acht weken met de Slank methode

Hi, this is a comment.
To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.
Commenter avatars come from Gravatar.