Hoe kan ik afvallen op mijn buik of mijn buikvet verbranden?

Hoe kom ik van mijn buikvet af? Een vraag die ik vaak van mijn klanten krijg. Veel vrouwen hebben de balen van hun buikje. Ze worstelen met buikvet waar ze maar niet vanaf komen, het welbekende zwembandje dat boven de broek uit piept – het voelt als een doorn in het oog. Elke keer weer die afschuw van dat lichaam wanneer ze voor de spiegel staan en die kleding die gewoon  minder leuk staat.

Wat is de oorzaak dat je buikvet krijgt?

Buikvet kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan je last hebben van een opgezette buik door onproductieve darmbacteriën die je buik laten opzwellen en een opgeblazen gevoel geven.

Ook kan je makkelijk aankomen in gewicht als je lever en spijsvertering het zwaar te verduren heeft door voeding wat op het eerste gezicht misschien gezond lijkt maar dat in feite niet is. De adviezen van het voedingscentrum zijn misschien prima voor mensen die niks mankeren maar deze adviezen zullen je niet van je buikvet afhelpen.

Maar in de meeste gevallen heeft  buikvet vaak meer te maken heeft met hormonale schommelingen en insulineresistentie dan met alleen voeding en beweging?

Is buikvet ongezond?

Laat ik voorop stellen, iedereen heeft vet in zijn of haar  lichaam. Dat is heel gezond. Zelfs mensen met een platte buik hebben buikvet. Ze noemen dit ook wel TOFI (Thin on the outside, fat on the inside). Een klein vetlaagje geeft bescherming aan je organen dus daar is niets mis mee.

Maar een teveel aan buikvet is ongezond. Buikvet wordt ook wel visceraal vet genoemd. Vetweefsel is levend weefsel en maakt ontstekingsstofjes aan. Deze stofjes ontregelen hormoonfuncties en zorgen voor laaggradige ontsteking in je lichaam die aan de basis ligt van veel welvaart ziektes.

Kun je plaatselijk afvallen op de buik of alleen het buikvet verbranden?

Je hormonen bepalen of je vet opslaat en waar je dit opslaat. Zo zal bij buikvet cortisol de grootste boosdoener zijn. Als het vet zich voornamelijk op de bovenbenen nestelt is het hormoon oestrogeen dominant.

Als je gaat afvallen zal je niet alleen plaatselijk vet verliezen. Je verliest vet wat verdeelt zit over je hele lichaam. Buikvet heeft wel een sterke relatie met adrenaline, ook wel cortisol genoemd. Dit hormoon komt vrij wanneer er stress situaties zijn, al hoeven dit geen situaties te zijn van buitenaf.

Als je stress hebt omdat je veel ballen in de lucht moet houden ben je daar meestal wel van bewust, dat er veel processen afspelen binnenin je lichaam waar ook adrenaline aan te pas komt is misschien wat minder bekend bij je.

Is insulineresistentie de reden dat je geen buikvet verbrandt?

Omdat insulineresistentie de belangrijkste factor is van overgewicht wil ik in dit blog voornamelijk ingaan hoe insulineresistentie ontstaat en de rol van suiker. Veel vrouwen vinden het erg moeilijk om een dieet vol te houden of zijn van mening dat koolhydraatarm de oplossing is voor het  verliezen van hun buikje.

Echter dit is niet het hele verhaal. Het lijkt alsof we verslaafd zijn aan suiker, dat we moeten afkicken van suiker en dit niet meer moeten eten terwijl suiker de primaire bron van energie is voor je lichaam en dit niet de bepalende factor is voor dat getal op de weegschaal.

Afvallen op je buik of buikvet verliezen vraagt om inzicht over glucose.

Als je het gevoel hebt verslaafd te zijn aan suiker, wijst dit op een glucosetekort, voornamelijk in je hersenen. Het verlangen naar bewerkte suiker draait niet alleen om de zoete smaak, maar om de noodzaak van je hersenen om zo snel mogelijk glucose binnen te krijgen. De hersenen hunkeren naar snelle suikers om een tekort aan te vullen.

Als die glucose echt jouw hersenen zou bereiken, zou dat verlangen verdwijnen. Suiker zelf is geen verslavende stof, maar het probleem ontstaat door een teveel aan vet in de bloedbaan. Dit vet blokkeert de opname van suiker door de hersenen, wat ertoe leidt dat je blijft verlangen naar suiker.

Hierdoor ontstaat een teveel aan suiker en vet in het bloed waardoor  insulineresistentie ontstaat. Zo beland je in een vicieuze cirkel van onophoudelijk hunkeren naar suiker, zonder dat je het echte probleem aanpakt.

Hoe suikerdips jouw strijd tegen buikvet en afvallen beïnvloeden

Doordat glucose de hersenen niet kan bereiken als je veel vet in de bloedbaan hebt loop je het risico op bloedsuikerschommelingen. Deze schommelingen staan beter bekend als suikerpiek en suikerdips.

Het noemen van een suikerpiek of suikerdip geeft geen volledig beeld van hoe suiker écht op je hersenen en lichaam werkt. De ware oorzaak van je dip, vermoeidheid, in slaap vallen of opnieuw trek in zoet na het eten van suiker ligt vaak in insulineresistentie. Dit gebeurt wanneer vet en suiker tegelijkertijd in je bloedbaan zitten.

Een mooi voorbeeld is een flinke dip na het kerstdiner of overweldigend moe worden na een bbq. Dat komt voornamelijk doordat we bij dit soort maaltijden veel vet en eiwitten eten die samen gaan met bewerkte suiker

Afvallen op je buik valt of staat met insulineresistentie

We geven vaak suiker de schuld van suikerpieken en insulineproblemen maar het échte probleem is dat suiker nooit in zijn eentje is. Het is zeldzaam om suiker te eten zonder vet erbij. Denk aan taart, koekjes, ijs, chocoladerepen en andere koolhydraatrijke lekkernijen – ze bevatten allemaal vet, zelfs de “gezondere” varianten. Zelfs voedingsmiddelen zoals havermout met noten, yoghurt met bessen en crackers met avocado combineren vet en suiker. Of je eet een toetje na een maaltijd die al vet bevatte. Zelfs als je later op de dag suiker eet, kan er nog vet in je bloedbaan zitten van een eerdere maaltijd of snack.

We geven suiker vaak de schuld van energiepieken en -dalen, maar de echte boosdoener is het vet dat de opname van suiker in de hersenen blokkeert. Zo ontstaat de beruchte suikerdip.

Ik heb nog nooit iemand in de bank zien zitten met een bak suikerklontjes op schoot vanwege een suikerverslaving.

De hang naar suiker is geen zwakte. Het is een menselijke behoefte. We hebben ten alle tijden glucose nodig , zeker onze hersenen. Dat is om te beginnen waarom iemand naar suiker verlangt en waarom iemand van de suiker af is uiteindelijk weer naar suiker grijpt.

Hoewel bewerkte suiker niet de ideale manier is om aan die glucose te komen, zegt het wel iets over de behoeften van het lichaam en onze hersenen om deze suiker te krijgen. Zelfs bij insulineresistentie als gevolg van vet in de bloedbaan komt er een klein beetje suiker door, genoeg om iemand even, een goed gevoel te geven.  Het kan zelfs een euforisch gevoel geven omdat je serotonine piekt op dat moment.

Als jij jezelf herkent in het bovenstaande beluister dan eens de audio
die ik hierover heb opgenomen.

Saboteert suikerverslaving jouw poging om buikvet te verliezen en succesvol af te vallen?

Het probleem is dat het verhelpen van een glucosetekort met bewerkte suiker de verkeerde manier is omdat deze suiker meestal gecombineerd is met vet of er zit nog vet in onze bloedban van eerder op de dag.

De meeste mensen eten suiker nooit zonder vetten.  Er is bijna altijd en radicaal vet bij betrokken. Of dat nu gezonde of bewerkte voedingsmiddelen zijn.

Je voelt alleen even de opluchting in je hersenen door de suiker, voordat het vet in de weg komt te zitten. Nu wil je meer! Je zit gevangen in een verslaving aan bewerkte suiker. Die verslaving komt uiteindelijk niet door bewerkte suiker. Het is het vet dat suiker belemmert, dat suikerverslaving veroorzaakt.

Afvallen op je buik of buikvet verliezen draait juist om voldoende glucose

Als iemand geen vetten meer zou eten en bewerkte suiker zou gebruiken, zou hij niet het gevoel krijgen verslaafd te zijn aan suiker. Hij zou tevreden zijn met fruit, (zoete) aardappelen of honing en niet de behoefte voelen om naar bewerkte suiker te grijpen.

Als er geen vetten in de weg staan, kunnen onze hersenen de glucose krijgen die ze nodig hebben. We kunnen dan verzadiging bewerkstelligen. Ook honger is dan verleden tijd.

Als er daarentegen oliën, melk, kaas, boter, eieren, noten en/of dierlijke producten in iemands systeem aanwezig zijn, veranderen deze vetten de dynamiek. Dan keert de bewerkte suiker tegen ons en kan de vicieuze verslavingscirkel beginnen.

Adrenaline maakt het afvallen op je buik moeilijk

Wanneer je afkickt van een bewerkte suiker is het niet de suiker waardoor je ontwenningsverschijnselen krijgt en in de verleiding komt om opnieuw suiker te eten. Je maakt dit ontwenningsproces door vanwege de vetten in je bloedbaan.

Vetten in je bloedbaan veroorzaken een adrenalinerespons., omdat adrenaline  een bloedverdunner is. Een van de taken van adrenaline is het verdunnen van het vet in de bloedbaan, zodat er voldoende zuurstof en idealiter glucose naar de hersenen kan komen. Twee bronnen die cruciaal zijn voor het functioneren van de hersenen.

Adrenaline is een steroïde dat goede gevoelens , kracht, helderheid en energie kan geven. Steroïden gaan ook met het ontwenningsproces gepaard Als je eenmaal begint af te kicken van het vet dat je in combinatie met suiker hebt geconsumeerd, geven je bijnieren minder adrenaline af.

Ze verminderen de hoeveelheid adrenaline die ze om de crisis het hoofd te bieden hadden vrijgegeven om het vet in de bloedbaan te verdunnen. Op dat moment kun je adrenalineontwenning ervaren. Wat verdriet, eenzaamheid kan veroorzaken. Deze gevoelend kunnen je ertoe aanzetten weer naar troostvoedsel te grijpen.

Ontdek de échte oorzaak van jouw overgewicht. Vraag de gratis roadmap aan en ontdek hoe jij 5 tot 10 kilo afvalt in 8 weken met de Slankmethode.

Gratis Roadmap

Vet bepaalt je lot, niet suiker als je wilt afvallen op je buik en buikvet wilt verbranden

Het is een vicieuze cirkel die ertoe kan leiden dat mensen zich steeds weer gaan volstoppen met bewerkte suiker, waar bijna altijd vet aan te pas komt.

En als de bewerkte suiker niet wordt gecombineerd met vet in wat je eet, dan ga je die dag zeker vet eten, na net suiker te hebben geconsumeerd, zodat er vet in de bloedbaan komt en niet in de cellen kan komen, waardoor er dus insulineresistentie ontstaat.

Ook associëren we suiker met stemmingswisselingen, het gaat er eigenlijk om dat de bijnieren het steroïde adrenaline afgeven om vet in de bloedbaan aan te pakken – naast insulineresistentie door het vet in de bloedbaan. Het is het ware verhaal achter stemmingswisselingen en dips die we associëren met verslaving aan bewerkte suiker.

Als je begint af te vallen op je buik, smelt je buikvet weg

Nog een belangrijk gegeven: als je afvalt, lost vet op en drijft op zijn weg uit je lichaam door je bloedbaan. Het vet dat oplost wordt niet omgezet en gebruikt als brandstof, zoals sommige denken. De opgeloste vetten uit organen of van onder je lederhuid komen, hebben een andere consistentie en viscositeit dan vetten die in je bloedbaan drijven van een maaltijd die je hebt gegeten.

De vetten die oplossen en je lichaam verlaten tijdens het afvallen kunnen toch insulineresistentie veroorzaken, weliswaar een lichtere vorm van insulineresistentie dan vetten van voedsel dat je net hebt gegeten. De lichte insulineresistentie door het oplossen van lichaamsvet kan zich voordoen wanneer iemand minder vet begint te eten omdat hij probeert af te vallen.

Daarom zijn gezonde koolhydraten en sporenmineralen in je eetwijze belangrijk om te zorgen dat jij en je bloedsuikerspiegel stabiel blijven, terwijl de vetten je bloedbaan verlaten. Uiteindelijk kom je zo van je insulineresistentie af.

Helpen buikspieroefeningen om af te vallen of buikvet te verbranden?

Het idee dat buikvet verdwijnt door alleen buikspieroefeningen te doen, is een veelvoorkomend misverstand. Buikspieroefeningen maken je buikspieren strakker, maar het vet verdwijnt er niet zomaar door. De echte oplossing? Een combinatie van gezonde voeding, afvallen en gerichte buikspieroefeningen. Door vet te verliezen, wordt het vetlaagje dunner en worden je getrainde buikspieren steeds beter zichtbaar. Bovendien zorgt een sterke core voor een betere houding, wat je slanker doet lijken. Wil je echt van dat buikje af? Focus dan niet alleen op training, maar vooral op voeding en vetverlies.

Wil je door middel van sporten buikvet verliezen? Train dan je hele lichaam! Krachttraining en korte, intensieve sessies zijn het meest effectief voor gewichtsverlies en vetverbranding. Hoe meer spieren je opbouwt, hoe sneller je vet verbrandt—zelfs in rust. Bovendien zorgt spiermassa voor een betere hormoonbalans, wat de vetverbranding nog meer stimuleert. Meer spieren betekent dus een strakker lichaam én een betere insulinehuishouding.

Geen fan van sporten? Geen probleem! Dagelijks een half uurtje wandelen kan al wonderen doen. Wandelen stimuleert niet alleen je beweging, maar ook je spijsvertering en doorbloeding, wat weer je hormoonbalans ondersteunt. Kleine aanpassingen maken een groot verschil: neem de trap in plaats van de lift, fiets naar de supermarkt of loop naar je werk als dat kan. Deze eenvoudige acties helpen je lichaam en hormonen in balans te blijven!

Ontdek de échte oorzaak van jouw overgewicht. Vraag de gratis roadmap aan en ontdek hoe jij 5 tot 10 kilo afvalt in 8 weken met de Slankmethode.

Gratis Roadmap