Elke dag veel eiwitten eten heeft gevolgen op je gezondheid

Ruim 50 tot 60 % van de Nederlandse bevolking heeft te maken met chronische ziekte. Dat zijn dik acht miljoen mensen. Het gaat om aandoeningen die de reguliere geneeskunde nog steeds niet goed begrijpt.

Die geneeskunde en de medische wetenschap doen fantastische dingen. Een levensreddende transplantatie bijvoorbeeld. Ze hebben alleen nog weinig kennis over de werkelijke oorzaken van chronische ziekten en hoe deze te genezen.

De reden waarom het zo belangrijk is om dit onder de aandacht te brengen, is dat er een obsessie met eiwitten bestaat. Een obsessie die mensen ziek houdt en ze in werkelijkheid zieker maakt dan ooit tevoren.

De zorg wordt overspoelt met chronische ziekte, niet de acute gevallen zoals botbreuken. Van alle chronisch zieke mensen in het ziekenhuis, heeft niemand een eiwittekort. Het is eerder andersom. Elke dag veel eiwitten eten heeft gevolgen op je gezondheid.

Hoe elke dag veel eiwitten eten ons op het verkeerde been zet

De medische wetenschap, coaches en de sportcultuur dringen ons al geruime tijd eiwitten op. Een overvloed aan trendy diëten wat zogenaamd goed voor ons is. Onze cultuur is zo overspoeld met ‘feiten’ over eiwitten dat mensen vaak alleen rekening houden met de hoeveelheid eiwitten van een voedingsmiddel wanneer ze proberen een gezonde keuze te maken. Ze weten niet dat ze rekening moeten houden met de andere elementen van eiwitten die schadelijk kunnen zijn.

Die trend is er al een poosje en komt voort uit de voedingsindustrie. Die industrie gebruikt eiwitten als tactiek om onze voedselaankoop keuzes te sturen. Die sturing begint al bij opleidingen en cursussen waardoor voedingsdeskundigen op het verkeerde been gezet worden. Kennelijk heeft de industrie er belang bij dat we veel eiwitten eten. Maar je voelt hem misschien al aankomen, de industrie is niet geïnteresseerd in jouw gezondheid maar gebruikt eiwitten om zelf veel geld te verdienen.

Als de industrie echt het beste met onze gezondheid voor had, zou er enorm veel geld zijn geïnvesteerd in een wereldwijde campagne om mensen aan te moedigen veel meer fruit, bladgroenten en groenten te eten en voedingsmiddelen te kiezen op basis van hun vitamine-, mineraal- en antioxidantenwaarde. Het zou zeker niet de drang naar eiwitten zijn geweest die we nu nog steeds ervaren.

Hoeveel eiwitten ben je nodig?

Deze eiwithype heeft geleid tot een grote angst over hoeveel eiwitten ons lichaam echt nodig heeft. In werkelijkheid zijn het niet de eiwitten in voedsel die je lever nodig heeft om de gezonde eiwitten aan te maken. Dat is waar niemand over nadenkt. We denken allemaal in een hoeveelheid gram per kilo lichaamsgewicht wat we nodig zouden zijn. Daar baseren we onze voeding op. Niet hoe dat proces verloopt hoe eiwitten bruikbaar worden gemaakt voor het lichaam.

Het is de lever die verantwoordelijk is voor de productie van de soorten eiwitten die je lichaam kan herkennen. Dit is een van de chemische functies van de lever. In werkelijkheid heeft de lever meer dan 2000 chemische functies.

De meeste eiwitten die de lever produceert, worden aangemaakt uit fruit, bladgroenten en groenten. Niet door het eten van de voedingsmiddelen die de meeste mensen als eiwitrijk beschouwen, zoals eieren, yoghurt, rundvlees, kip, tofu, vis, melk, noten en zaden.

Hoewel het oké is om sommige van deze voedingsmiddelen te eten, zouden ze niet de focus van het dieet moeten zijn. Een van de redenen daarvoor is dat deze voedingsmiddelen eigenlijk vetrijk zijn.

Elke dag veel eiwitten betekent ook elke dag veel vetten

Overal waar je kijkt en met iedereen die je spreekt, hoor je dat het belangrijk is om je te concentreren op eiwitten. Helaas is de eiwithype  diepgeworteld in onze samenleving. Zelfs de meest intelligente, slimme en goed onderzochte mensen geloven dat eiwitten heilig zijn als het gaat om wat we nodig zijn.

De industrieën die deze boodschap verspreiden, zijn daar zeer succesvol in. Een van de grootste problemen met deze eiwithype is dat je, hoewel je denkt dat je er goed aan doet om een ​​eiwitrijk dieet te volgen, onbedoeld ook een vetrijk dieet eet.  Deze eiwitten en vetten kunnen niet van elkaar gescheiden worden. Een vetrijk dieet is cruciaal voor de ontwikkeling van chronische ziekten, hormonale aandoeningen en talloze klachten.

Zoals ik deel in mijn programma, zijn de ware oorzaken van hormonale aandoeningen zoals migraine, Hashimoto, endometriose, overgangsklachten, PMS, PCOS, lipoedeem en overgewicht afkomstig van pathogenen, destructieve hormonen en andere gifstoffen die niets met eiwitten te maken hebben.

Wanneer de voeding te vet is, is het bijna onmogelijk om jezelf te ontgiften van oude hormonen en toxische stoffen die verantwoordelijk zijn voor deze klachten en aandoeningen. Als het bloed te dik wordt door al het vet uit onze voeding kan het lichaam onmogelijk afvalstoffen uitscheiden en wordt de rode loper uitgerold voor ziekte.

Iedereen heeft tegenwoordig last van dik vuil bloed door de wereld waarin we leven. Daarnaast zijn de meeste mensen chronisch uitgedroogd door het voedsel wat we eten. Veel mensen zijn zich daar niet van bewust. Voor onze gezondheid is schoon bloed en schone lymfe cruciaal. Ziekte ontstaat als gevolg van dik vuil bloed waardoor we niet goed kunnen ontgiften.

Onze hersenen krimpen van trendy diëten

Er is tegenwoordig een zeer populaire overtuiging dat de hersenen uit vet bestaan ​​en dat je veel “gezonde vetten” moet eten voor een goede hersengezondheid en -functie. Helaas is dit schadelijke misinformatie.

Vetrijke voeding is rampzalig voor de hersenen. In werkelijkheid bevatten de hersenen slechts een klein percentage vet met een dunne viscositeit. Afgezien van deze kleine hoeveelheden omega’s, bestaat de hersenen voornamelijk uit suiker, waardoor ze lijken op een kwallenachtig orgaan. De hersenen werken op glucose, niet op vet. Zonder voldoende glucose beginnen de hersenen te krimpen naarmate we ouder worden.

Door vetrijke, eiwitrijke en koolhydraatarme diëten, waarbij fruit en aardappelen worden gemeden, krijgen de hersenen onvoldoende glucose binnen. Het zijn glucose en minerale zouten die ervoor zorgen dat de hersenen al hun functies kunnen uitvoeren. Suiker in zijn natuurlijke vorm. Suikers in fruit en natuurlijke koolhydraten zoals aardappelen, zoete aardappelen en winterpompoenen. De minerale zouten helpen ook bij de opbouw van spieren.

Glucose als primaire bron voor hersenen

Van aminozuren bouw je geen spiermassa op

Vet daarentegen belemmert de opbouw van spieren. Voor degenen onder jullie die proteïneshakes drinken: de verborgen ingrediënten in shakes die daadwerkelijk verantwoordelijk zijn voor jouw spiermassa zijn de suikers en koolhydraten.

Spiermassa opbouwen doen we dus met suiker en calorieën. Eiwitten hebben we slechts nodig voor spierherstel. Door het sporten kunnen er kleine scheurtjes ontstaan en daar zijn eiwitten dan wel goed voor. We bouwen dus geen spiermassa op met proteïnen in shakes of andere bronnen van eiwitten die je eet.

Verrast? Het feit dat we zo ver van deze waarheid zijn afgedwaald, laat zien hoe diepgeworteld deze hyperfocus op proteïnen is geworden. Als je geïnteresseerd bent in het behouden van je spiermassa, zal het eten van voldoende fruit, bladgroenten en groenten je meer helpen. Je boekt nog sneller resultaat door het drinken van groentesap, dat boordevol minerale zouten zit. Hiermee voorkom je dat spieren atrofiëren. Het helpt ook nog eens bij het verwijderen van de gifstoffen die verhinderen dat spieren groeien.

Veel eiwitten eten zorgt niet voor verzadiging

Eiwitten zijn ook niet bedoeld om honger te stillen. Ik hoor mensen vaak zeggen dat ze eieren bij het ontbijt nodig hebben om een ​​verzadigd gevoel te krijgen, of kip of tofu bij hun groenten. Dit is waar mensen in de war raken door het verzadigingsgevoel dat ze ervaren na het eten van dierlijke eiwitten of eiwitrijke plantaardige voedingsmiddelen zoals sojaproducten en noten.

De reden dat je je verzadigd voelt na een maaltijd met dierlijke eiwitten of soja, is niet vanwege de eiwitten in het voedsel, maar vanwege het vet. Grote hoeveelheden vet zijn echter schadelijk voor je lever. In plaats daarvan zou de focus moeten liggen op het eten van voldoende calorieën uit de voedingsmiddelen die je gezondheid het meest ondersteunen: fruit, bladgroenten en groenten, waaronder aardappelen, zoete aardappelen en winterpompoenen.

Zowel mensen die plantaardig voedsel eten als mensen die dierlijk eten, trappen in dezelfde valkuil als het gaat om vetrijke diëten. Als veganist eet je mogelijk te veel noten, oliën of avocado’s per dag; vul je je smoothies met amandelpasta of chiazaad; of eet je elke avond tofu, wat van nature veel vet bevat.

Als je wel dierlijke producten eet en bij elke maaltijd dierlijke eiwitten binnenkrijgt, eet je ook te veel vet. Zuivelproducten en eieren zijn ook problematisch en kan je beter niet eten als je kampt met hormonale aandoeningen of als je die wil voorkomen.  Om meer te weten te komen over waarom eieren en zuivel het beste kunnen worden vermeden, wil ik je verwijzen naar mijn programma.

Collageen helpt je niet in de strijd tegen veroudering

Mensen die zowel dierlijke als plantaardige diëten volgen, maken zich zorgen over veroudering. Maar als je je te veel op eiwitten richt, zelfs als je een atleet bent zonder lichaamsvet, is de kans groot dat je symptomen ervaart die vaak gepaard gaan met veroudering, of dat je op den duur last krijgt van een ziekte of symptoom.

Vaak is de hoeveelheid vet in de voeding de oorzaak. Je kan dan zomaar te maken krijgen met hartaanvallen, beroertes en diabetes. Dit komt allemaal voort uit een toxische, trage lever en dik, vuil bloed.

Of neem de collageen trend om huidveroudering tegen te gaan. Om je huid stralend te houden kan je beter voor zorgen voor veel antioxidanten, vitaminen en mineralen in je voeding. Snelle huidveroudering heeft alles te maken met grote tekorten hieraan. Collageen gaat daar niets aan veranderen.

Uiteindelijk maakt het niet uit welke symptomen of klachten je hebt, de gouden sleutel om je herstel te bevorderen is een vetarm dieet. Zelfs de gevierde eiwitrijke diëten zijn niet zo effectief als we zouden willen. Ze kunnen de zaken zelfs verergeren, want hoe meer eiwitten in een dieet, hoe meer vetten erin zitten.

Welke eiwitten dan wel elke dag eten?

Je vraagt ​​je misschien af: wat mag ik dan eten? De waarheid is dat eiwitten in alle natuurlijke, onbewerkte voedingsmiddelen zitten, dus je mogelijkheden zijn eindeloos.

Rauwe spinazie en quinoa bevatten veel eiwitten. Aardappelen worden vaak vermeden, maar de schil van een aardappel bevat helende eiwitten. Tomaten bevatten eiwitten. Bananen bevatten niet alleen eiwitten, maar verzadigen ook dankzij hun calorie-inname.

Bovendien doden de koolhydraten in bananen virussen in de darmen, wat helpt bij de genezing van coeliakie, prikkelbaredarmsyndroom, de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

Sinaasappels en appels bevatten eiwitten en spelen een rol bij het gezond houden van de lever, wat prioriteit zou moeten hebben boven eiwitten. Als je plantaardig eet, kun je wat avocado en wat noten en zaden eten. Maar als je van klachten en symptomen wilt herstellen en de best mogelijke gezondheid wilt, concentreer je dan op een overvloed aan vers fruit, bladgroenten en groenten, inclusief koolhydraatrijke groenten zoals aardappelen en winterpompoen.

Als je dierlijke producten eet, probeer je dan te beperken tot één kleinere portie dierlijke eiwitten per dag en zorg dat je steeds meer fruit, bladgroenten en groenten binnenkrijgt.

Verzadiging moet niet gebaseerd zijn op vetten en eiwitten, maar op het binnenkrijgen van voldoende gezonde koolhydraten. Glucose uit fruit en koolhydraatrijke groenten. Het is een voldoende hoeveelheid calorieën die voor verzadiging zorgt, niet specifiek het eten van vet en eiwitten. Deze voedingsmiddelen lijken alleen maar meer verzadigend omdat zo’n kleine hoeveelheid ervan zoveel vet en calorieën levert.

Bij vers fruit, bladgroenten en groenten moet je meer eten om voldoende calorieën binnen te krijgen. Als je dat doet, zul je je verzadigd voelen en je lichaam de voedingsstoffen geven die het zo hard nodig heeft. Focus in plaats daarvan op heerlijke maaltijden en snacks. Ik deel heerlijke recepten met je in mijn programma.

Veel proteïne eten staat echte vooruitgang in de weg

Het is cruciaal voor je gezondheid  dat je weet dat de huidige trend van eiwitrijk voedsel je niet echt helpt of ondersteunt bij het genezen van symptomen en aandoeningen. Van de betere eiwitrijke diëten van vandaag de dag raden we aan om bewerkte voedingsmiddelen uit het dieet te schrappen, wat absoluut nuttig is en de reden waarom sommige mensen een tijdje een verbetering in hun welzijn zullen ervaren.

Uiteindelijk zal de hoge hoeveelheid eiwitten en vetten in deze diëten echter bijdragen aan ziekte en aftakeling op de lange termijn. Wat je dieet ook is, het punt is dat er minder aandacht moet worden besteed aan eiwitten. Het vet dat inherent aan eiwitten zit, werkt problematisch voor iedereen met welke ziekte of symptoom dan ook. Ongeacht of je dierlijke of plantaardige eiwitten eet, een te vetrijk dieet zal vroeg of laat resulteren in een ziekte of symptoom.

Onze obsessie met eiwitten is te ver gegaan. Het is een valkuil die je probleem in stand zal houden. Het zal ook leiden tot steeds meer onvruchtbaarheid in de komende jaren en decennia. We kunnen de medische of dieetindustrie misschien niet veranderen, maar we kunnen wel ons eigen dieet en onze overtuigingen veranderen. Je kunt je aan deze kennis vasthouden en keuzes maken die je ondersteunen, niet belemmeren.

Als deze informatie nieuw voor je is dan begrijp ik dat volledig. Als coach liep ik tegen vraagstukken aan waar geen enkele professionele opleiding mij een antwoord op kon bieden. Door niet klakkeloos informatie uit te dragen die ik leerde maar vanuit pure anatomie te kijken hoe het lichaam werkt, ontdekte ik een totaal ander beeld. Ik paste hier mijn protocollen op aan. De adviezen die ik mijn klanten geef werken spectaculair.

Als jij hier ook je voordeel mee wilt doen, boek dan een 1 op 1 consult met me. Ik help je er graag bij.

 

Boek een 1 op 1 consult met Wilma