Kan je testen of je in de menopauze zit?

In dit blog wil ik het gaan hebben over het begrip “de menopauze”. Het is een term die vaak voorkomt als je tegen problemen aanloopt die verband houden met de overgang. Maar is de menopauze nou hetzelfde als de overgang? Op welke leeftijd kom je in de menopauze, kan je de menopauze testen en wat voor symptomen geeft de menopauze?

Ik zie het in de praktijk steeds vaker voorkomen dat vrouwen al op jonge leeftijd te maken krijgen met klachten die je aan de menopauze koppelt. Soms al begin dertig. Maar hoe weet je nou of je in de menopauze zit?

Tuurlijk kan een gynaecoloog testen hoe het met je voorraad eicellen staat maar ik begrijp dat als je thuis op de bank zit daar niets aan hebt. Dan heb je misschien meer aan duidelijke signalen die het lichaam afgeeft als de eierstokken met pensioen dreigen te gaan.

menopauze, klachten en symptomen

Op welke leeftijd kom je in de menopauze?

Vanaf je 35ste begint je lichaam al met subtiele hormonale veranderingen. De productie van progesteron neemt geleidelijk af, en je zult niet langer elke maand een eisprong hebben. Geen eisprong betekent ook geen progesteronproductie, omdat juist de eisprong verantwoordelijk is voor de aanmaak van dit hormoon.

Hoewel je in deze fase nog regelmatig kunt menstrueren, blijft je oestrogeenniveau relatief hoog. Na je 40ste begint echter ook dit hormoon langzaam te dalen. Dit proces verloopt bij iedere vrouw anders, maar uiteindelijk gaan je eierstokken met pensioen. Op het moment dat je een jaar lang niet meer hebt gemenstrueerd, ben je officieel in de menopauze. De gemiddelde leeftijd dat een vrouw in de overgang komt is 51 jaar.

Hoe test je nou of je vlak bij de overgang bent?

  • Hoe dichter bij de overgang, hoe korter je cyclus
  • Hoe dichter bij de overgang, hoe langer je menstruatie duurt
  • Hoe dichter bij de overgang, hoe meer onregelmatiger je cyclus wordt en overmatig bloedverlies is gebruikelijk.

Wat zijn de symptomen van de menopauze?

Symptomen van de menopauze

  • Opvliegers
  • Stemmingsschommelingen
  • Veranderingen in de menstruatiecyclus
  • Slaapproblemen
  • Hoofdpijn
  • Depressie
  • Spanning
  • Gewichtstoename
  • Obstipatie
  • Gewrichtspijnen

Hoewel opvliegers en stemmingswisselingen vaak als eerste aan de overgang worden gekoppeld, is het de extra adrenaline die vrijkomt door deze hormonale veranderingen de oorzaak voor de gewichtsveranderingen die vrouwen tijdens de menopauze kunnen ervaren.

Wat is de betekenis van de menopauze?

Nu je weet wat de aanwijzingen en klachten zijn die bij de menopauze voorkomen kent de menopauze verschillende fases. En misschien is het wel goed dat je hier wat inzicht in krijgt.

De overgang is de periode rond de laatste menstruatie, ook wel bekend als de menopauze. In deze fase stopt de eisprong. De overgangsjaren kunnen tot wel tien jaar duren, waarin hormonen een hoofdrol spelen. Het lichaam streeft naar een nieuwe balans.

De fasen van de overgang:

  • Premenopauze
  • Menopauze
  • Postmenopauze

Premenopauze Vanaf ongeveer het 40e levensjaar begint de premenopauze voor vrouwen die vroeg in de overgang zijn. Deze fase kan een paar jaar aanhouden, en in deze periode kunnen al kleine veranderingen merkbaar zijn.

Perimenopauze en Menopauze Rond het 45e levensjaar worden veel veranderingen merkbaar. Dit staat bekend als de perimenopauze. Klachten zoals opvliegers, stemmingswisselingen, nachtzweten, slaapproblemen, en aanzienlijke veranderingen in de stofwisseling kunnen voorkomen. Menstruaties worden onregelmatiger en intenser. De cyclus wordt meestal langer, en soms blijft de menstruatie zelfs uit. Dit kan enkele jaren aanhouden tot de menopauze intreedt, wanneer je laatste menstruatie plaatsvindt. Gedurende de menopauze geven de eierstokken geen eitjes meer vrij omdat de eicellen op zijn of van verminderde kwaliteit zijn. De menopauze wordt officieel bevestigd als er gedurende een jaar geen menstruatie heeft plaatsgevonden.

Postmenopauze De postmenopauze volgt na de menopauze. Vaak verminderen overgangsklachten in deze periode, omdat  de rust wederkeert omdat adrenaline wat in hoge mate wordt afgegeven als er veel hormoon schommelingen zijn, gaat liggen.

Zijn Hormonale veranderingen écht de oorzaak van klachten tijdens de menopauze?

Veel vrouwen denken dat deze klachten puur door de daling van hormonen worden veroorzaakt, omdat dit vaak zo wordt verteld door artsen en specialisten. Toch is dit een groot misverstand. Als een tekort aan hormonen de directe oorzaak zou zijn, zou elke vrouw op aarde last moeten hebben van overgangsklachten. En dat is zeker niet het geval.

In de praktijk kom ik steeds vaker jonge vrouwen tegen die last hebben van opvliegers en klachten die je eigenlijk aan de overgang kan koppelen. Omdat ze nog wel maandelijks menstrueren zie je dat deze groep vrouwen nog niet in de menopauze zit. De oorzaak van hun klachten ligt meer in een slechte leverontgifting  doordat we steeds jonger ziek worden door afvalstoffen uit onze eet- en leefomgeving. Wil je hier meer over weten, lees dan mijn blog over wat je nog niet wist over overgangsklachten

Wil je de overgang zonder klachten doorkomen? Dan is het belangrijk om te begrijpen dat niet alleen je hormonen, maar ook je leefstijl, voeding en stressniveau een grote rol spelen. Door je lichaam optimaal te ondersteunen, kun je de menopauze op een veel soepelere manier ervaren.

Menopauze klachten zijn met voeding prima te verhelpen

Wil je je lichaam nou echt een handje helpen tijdens de menopauze? Dan is de juiste voeding essentieel, en dat betekent niet het eten van bergen eiwitten en vetten, maar juist een dieet rijk aan groenten en fruit. Hoe alkalischer je lichaam, hoe minder kans ziekteverwekkers krijgen om problemen te veroorzaken.

Door je lever te voeden met de juiste voedingsstoffen, help je hem bij zijn zware taak: ontgiften. Dit merk je vaak al binnen een week. Je voelt je ’s ochtends fitter, slaapt beter, hebt meer energie overdag en ervaart geen suikerdips meer. Kleine aanpassingen in je voeding kunnen een wereld van verschil maken.

Veel vrouwen accepteren overgangsklachten als een onvermijdelijk deel van het ouder worden. Maar laten we duidelijk zijn: wat vaak als ‘normaal’ wordt bestempeld, is dat helemaal niet. Ook als je arts zegt dat klachten er nu eenmaal bij horen, hoef je ze niet als een gegeven te zien. De menopauze is een natuurlijke fase in het leven van een vrouw, maar dat betekent niet dat je je er slecht door moet voelen. Door je lichaam de juiste ondersteuning te geven, kun je deze periode klachtenvrij doorkomen.

Je hoeft dus echt niet met klachten die gerelateerd zijn aan de menopauze rond te blijven lopen. Het is heel goed te behandelen met de juiste aanpak. Heb je overgangsklachten, doe er dan iets mee. Ga gezonder eten en als je hulp kunt gebruiken, meld je dan aan voor de gratis Masterclass  “Hormoonbalans” Hierin ga ik je uitleggen hoe hormonale klachten en disbalansen ontstaan.

 

Gratis Masterclass om jouw menopauze te testen